Diplomați de rang înalt din SUA, prima vizită oficială în Siria de la înlăturarea lui Bashar al-Assad

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Delegația va discuta direct cu liderii Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

O delegație de rang înalt a diplomaților americani a ajuns în Siria pentru a discuta direct cu noii lideri islamiști ai țării, sperând să încurajeze un drum moderat și incluziv și să obțină informații despre americanii dispăruți.

Aceasta este prima misiune diplomatică oficială a SUA în Damasc de la începutul războiului civil brutal care a izbucnit în 2011 și care a culminat luna aceasta cu o ofensivă fulgerătoare surprinzătoare ce l-a înlăturat pe vechiul lider Bashar al-Assad.

Diplomații americani se vor întâlni cu reprezentanți ai grupului HTS – care este considerat de Washington o grupare teroristă 

Diplomații americani se vor întâlni cu reprezentanți ai grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – care este considerat de Washington o grupare teroristă – precum și cu activiști, membri ai societății civile și ai grupurilor minoritare, a declarat vineri departamentul de stat.

Oficialii americani vor discuta cu sirienii despre „viziunea lor pentru viitorul țării și cum Statele Unite pot să-i ajute în acest sens”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de stat.

Delegația include pe Barbara Leaf, oficialul de top al departamentului de stat pentru Orientul Mijlociu, și pe Daniel Rubinstein, un diplomat american cu experiență în lumea arabă, care a fost desemnat să se ocupe de relațiile cu Siria, a declarat purtătorul de cuvânt. De asemenea, este prezent și Roger Carstens, responsabilul SUA pentru ostatici, care a căutat indicii despre americanii dispăruți, inclusiv Austin Tice, un jurnalist răpit în august 2012.

Vizita are loc la o săptămână după ce secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA au avut contacte directe cu HTS în timpul turneului său în țările vecine Siriei.

La discuțiile de la stațiunea jordaniană Aqaba, puterile occidentale și arabe, precum și Turcia, au cerut sâmbătă un „guvern inclusiv, non-sectar și reprezentativ” care să respecte drepturile tuturor comunităților diverse din Siria.

HTS are rădăcini în al-Qaida, ceea ce a determinat Statele Unite să păstreze o distanță în timpul războiului civil, chiar dacă Washingtonul a încercat și să izoleze regimul mai secular al lui Assad, al cărui dictat a reprimat cu cruzime disidența timp de o jumătate de secol.

Blinken a spus că este prea devreme pentru a evalua sinceritatea lui Jolani, liderul rebelilor sirieni

De la căderea lui Assad, liderul HTS, Ahmed al-Sharaa, cunoscut anterior sub pseudonimul său Abu Mohammed al-Jolani, a adoptat un ton conciliant, solicitând unitatea Siriei, protecția minorităților și dizolvarea facțiunilor de rebeli. Blinken a spus că este prea devreme pentru a evalua sinceritatea lui Jolani și că orice relaxare a sancțiunilor va depinde de acțiuni concrete.

„Nu există deloc garanții. Am văzut prea multe cazuri în care un dictator este înlocuit cu altul”, a spus Blinken în cadrul podcastului The Foreign Affairs Interview, miercuri.

„Așadar, acest proces este plin de riscuri, dar știm aproape cu certitudine că, în absența angajamentului nostru, în absența leadership-ului nostru, așa va evolua situația. Avem o șansă, iar poporul sirian are o șansă, dacă țările interesate, inclusiv Statele Unite, lucrează pentru a orienta situația într-o direcție bună”, a adăugat el.

Este puțin probabil să se ia o decizie privind eliminarea desemnării HTS ca grup terorist până la revenirea președintelui ales Donald Trump, care a spus clar că nu dorește o implicare puternică a SUA în Siria.

Trump a descris căderea lui Assad ca o „preluare ostilă” de către Turcia, care a susținut HTS și se opune cu tărie alianței Washingtonului cu luptătorii kurzi sirieni, care au cooperat în obiectivul principal al Washingtonului de a menține sub control grupul ultra-violent Statul Islamic. Marii actori internaționali s-au mișcat rapid după căderea lui Assad pentru a revitaliza diplomația în Siria, al cărei război a generat un exod de migranți ce a zguduit politica vestică.

Luni, Sharaa s-a întâlnit cu trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pederson, iar a doua zi cu o delegație germană. Diplomații francezi au revenit la ambasada lor din Damasc, ridicând pentru prima dată steagul tricolorului din 2012. Statele Unite și-au închis ambasada la Damasc în februarie 2012 și nu au făcut niciun demers imediat pentru a o redeschide, Cehia reprezentând interesele SUA în țară, conform The Guardian.

CITEȘTE ȘI: Liderul rebelilor din Siria, primul interviu în presa internațională după ce a preluat puterea din mâinile dictatorului Bashar al-Assad

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel