Diplomații americani care au suferit de misteriosul "sindrom Havana" ar fi fost ținta armelor sonice rusești

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Serviciul rus de informații GRU ar putea fi principalul responsabil pentru misteriosul "sindrom Havana". 

Afecțiunea a ieșit la iveală pentru prima dată în 2016, când personalul diplomatic american care lucrează la ambasada din capitala Cubei, Havana, a raportat că suferă de simptome precum dureri de cap, țiuituri în urechi și disfuncții cognitive.

Afecțiuni similare au fost raportate și de personalul ambasadelor din China, Europa și capitala SUA, Washington DC.

Au fost avansate multe teorii cu privire la cauză, inclusiv posibilitatea ca un stat ostil să fi folosit un tip de armă cu energie dirijată care implică unde sonore.

Cu toate acestea, CIA a exclus anterior posibilitatea unei implicări străine în marea majoritate a cazurilor și a sugerat că stresul este un factor major.

Între timp, unele studii au avansat ca și cauză probabilă fenomenul misterios al bolilor psihogene în masă - cunoscut și sub numele de isterie în masă.

Cu toate acestea, un nou raport comun realizat de The Insider, Der Spiegel și CBS 60 Minutes a sugerat că ar putea fi implicată o unitate obscură de informații a Rusiei.

Aceștia spun că investigația de un an a "descoperit dovezi" care sugerează că problemele de sănătate cunoscute sub numele de sindromul Havana "ar putea avea originea în utilizarea armelor cu energie dirijată mânuite de membri ai Unității 29155 (GRU)".

Moscova a respins imediat, luni, acuzațiile ca fiind "nefondate".

În centrul anchetei se află Unitatea 29155 GRU

Întrebat despre acest raport, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a declarat: "Acesta nu este deloc un subiect nou; de mulți ani, subiectul așa-numitului 'sindrom Havana' a fost exagerat în presă și, de la bun început, a fost legat de acuzații împotriva părții ruse".

În centrul anchetei se află Unitatea 29155, o unitate obscură a serviciilor secrete rusești însărcinată cu desfășurarea de activități de destabilizare a țărilor europene, precum și cu asasinate în străinătate.

Se crede că gruparea s-ar fi aflat în spatele tentativei de asasinare a lui Serghei Skripal în timpul otrăvirii de la Salisbury din 2020.

Ca parte a investigației, The Insider, un grup media de investigație axat pe Rusia, cu sediul în Riga, Letonia, a raportat că membrii Unității 29155 au fost plasați la locul anomaliilor în care a fost implicat personalul american.

Aceștia au raportat, de asemenea, că membrii de rang înalt ai Unității 29155 au primit premii și promovări pentru activitatea legată de dezvoltarea de "arme acustice non-letale".

Problema a început la sfârșitul anului 2016, când diplomații și spionii americani aflați  în Cuba au început să raporteze sunete și senzații bizare, urmate de boli și simptome inexplicabile, inclusiv pierderea auzului și a vederii, probleme de memorie și de echilibru, dureri de cap și greață, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel