Susținători cheie, inclusiv Statele Unite și Germania, au fost reticenți să permită Kievului să lovească peste graniță de teama că acest lucru i-ar putea aduce mai aproape de un conflict direct cu Moscova.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut marți țărilor să echilibreze teama de escaladare cu nevoia Ucrainei de a se apăra, spunând că aceasta are dreptul să folosească armele occidentale pentru a lovi în Rusia.
„Conform dreptului războiului, este perfect posibil și nu există nicio contradicție.
„Aș putea riposta sau aș putea lupta împotriva celui care luptă împotriva mea de pe teritoriul său,” a spus Borrell la începutul unei întâlniri cu miniștrii apărării din Uniunea Europeană, notează KievPost.
„Trebuie să echilibrați riscul de escaladare și nevoia ucrainenilor de a se apăra.”
Ucraina a făcut presiuni asupra susținătorilor săi occidentali pentru a le permite să lovească ținte din Rusia folosind armamentul cu rază lungă de acțiune pe care susținătorii Kievului îl furnizează.
Afirmația lui Borrell a fost susținută de mai mulți miniștri ai apărării prezenți la reuniunea de la Bruxelles.
Ministrul olandez Kajsa Ollongren a spus că Olanda nu are restricții și că speră că „alte țări care au poziții diferite își vor schimba atitudinea”.
„Este destul de fezabil să fie necesar să lovească și în interiorul Rusiei,” a spus Ollongren.
„Din perspectiva mea, acesta nu ar trebui să fie subiectul dezbaterii.”
Estonianul Hanno Pevkur a spus că „speră cu adevărat ca toate țările care dețin aceste active să acorde permisiunea Ucrainei”.
„Nu poate fi normal ca Rusia să atace din adâncimea teritoriului ucrainean, iar ucrainenii să lupte cu o mână legată la spate,” a spus el.
Apelurile au venit după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că „a sosit timpul” ca aliații să își reconsidere restricțiile, mai ales în contextul în care Rusia bombardează orașul ucrainean Harkov de pe propriul teritoriu.
Dezbaterea privind atacurile ucrainene în interiorul Rusiei are loc în timp ce țările NATO se străduiesc să vină cu sisteme de apărare aeriană de care Kievul are disperată nevoie.
Stoltenberg a spus luna trecută că aliații au fost de acord să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană.
Ministrul olandez Ollongren a spus că Olanda lucrează acum la o inițiativă de a asambla un sistem de apărare aeriană Patriot în strânsă cooperare cu mai mulți parteneri pentru a-l trimite în Ucraina.
„Vom furniza, din propriile noastre capacități, mai multe părți ale sistemului astfel încât să putem asambla întregul sistem și să-l livrăm Ucrainei,” a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News