BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.
Încă din debutul anului 1918, într-un editorial apărut în Telegraful român, ziar care se edita la Sibiu, într-un număr în ianuarie, se scoate în relief situația dramatică în care se afla România și pe tărâmul informațiilor provenite din ceea ce astăzi numim „surse deschise”.
În articolul cu iz propagandistic sau scris de un autor dezinformat (?), se amestecă informații adevărate cu false.
Mai întâi se face referire la ministrul de externe al Rusiei bolșevice, nimeni altul decât Leon Troțki (1879-1940) care „pe când era încă în Brest-Litovsc, dase poruncă să fie deținut reprezentantul României la Petrograd” - Constantin Diamandi ( 1868-1931).
De asemenea se face trimitere la ultimatumul dat de ruși guvernului român „care a luat o atitudine dușmănoasă față de soldații ruși și a oprit proviziile trimise pe seama lor” dar în același editorial este citată și o telegramă preluată de la agenția „Reuter” care conține anumite informații legate de regele Ferdinand despre care se spune că a fost „deținut” și „transportat la Petrograd”.
„Conflicte între Rusia și România
Prietenii – Arestare și ultimat. – Regele deținut. – Odată și acum.
Stăpânirea actuală rusească bolșevikiană a avut mai de multe ori ciocniri cu România, care din cele pățite până acum se vede că încă tot nu s’a cumințit de ajuns, pentru a se hotărâ să se lapede cât mai curând de „prieteni”, cari au vârât-o în pagubă, necaz și mizerie.
Ministrul de externe, Troțki, pe când era încă în Brest-Litovsc, dase poruncă să fie deținut reprezentantul României la Petrograd, Diamandi, din motivul că autoritățile române arestaseră pe nedrept mai mulți soldați și revoluționari ruși. Consulul Diamandi a fost pus, după câteva zile, în libertate; însă guvernul rus a trimis ultimat guvernului român, care a luat o atitudine dușmănoasăfață de soldații ruși și a oprit proviziile trimise pe seama lor.
Între regele Ferdinand și guvernul bolșevikian au existat de mai mult timp neînțelegeri. Din această cauză trupele rusești din Iași au și internat pe rege și familia sa. Iar acum agenția Reuter anunță, în telegrama din 19 Ianuarie, următoarele:
„Consiliul comisarilor poporului a hotărât Sâmbătă seara, ca regele Ferdinand al României să fie deținut. Deținerea s’ a executat, și regele român a fost transportat la Petrograd. În România domnește o mare agitație. ”.
Jalnica soarte a regatului român este o urmare a greșelilor comise de politicienii săi dela putere. Cât timp România lui Carol I a rămas credincioasă aliaților săi, a propășit pe toate căile, a fost numită „Belgia Orientului”, iar capitala sa veselă era considerată ca un Paris în miniatură.
Și ce-i România de azi?
Partea cea mai mare și cea mai roditoare dintr’însa este ținută ocupată, în vreme ce singurul său aliat actual, aflător în vecinătatea nemijlocită, Rusia, nu numai că nu-i ajută, ci dimpotrivă o amenință cu răsboi și-i arestează domnitorul.
Acest desnodământ are să-l mulțumească nenorocita țară acelor fii ai săi, cari s’au abătut din drumul arătat de cei mai iluștri oameni ai statului român de astăzi și din trecut…
O morală scump plătită. ”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
de Roxana Neagu