EXCLUSIV  Directiva Copyright, Art. 13. Manolea: De neimaginat! Cenzura online, instrument pentru firme mari

Directiva Copyright, Art. 13. Bogdan Manolea, directorul executiv al ApTI, a explicat care sunt efectele îngorzitoare ale acesteia, dar și cine are de câștigat. 

Directiva Copyright se pare că va naște o serie de probleme și bariere în online, dar va aduce și câștiguri considerabile companiilor mari. Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, susține că unul dintre cele mai grave articole este 13, unde, în opinia lui, se încalcă dreptul la exprimare. 

Citește și: Directiva Copyright, Art. 11: Căutarea pe Google, schimbări majore. Ce nu veți mai găsi

Responsabilitatea platformelor este deja reglementată 

"Articolul 13 se referă la o propunere de a modifica regimul de responsabilitate a platformelor care găzduiesc conținut pus de alți utilizatori prin care acestea ar fi responsabile cu privire la acel conținut pus de alți utilizatori. Acum, varianta în care se va reglementa este destul de discutabilă. Sunt două variante încă pe masă și care sunt dezbătute de consiliu, una este cea a creării unei responsablități juridice, iar cea de-a doua este cea a creării unui filtru de upload, un filtru de cenzură. Adică dacă vrei să urci un anumit conținut pe o platformă, el va fi automat verificat pentru a se stabili dacă nu este deja ideintificat ca aparținând unor titulari de drepturi de autor. Și dacă este identificat că ar încălca drepturile terților, acesta să nu mai poată fi publicat. Problema este că responsabilitatea platformelor este deja reglementată și anume că nu ești responsabil pentru ceea ce găzduiești până în momentul în care știi sau ești informat printr-o sesizare din partea titularului de drepturi care spune să faci ceva pentru că cineva îi încalcă drepturile. Acum, practic, s-ar schimba responsabilitatea și cei care au platforme ar trebui să intervină înainte de a primi o notificare, în momentul upload-ului respectiv. Practica ne arată că aceste filtre de upload, dintre care doar Google are unul dezvoltat pe partea de conturi de id pe youtube, dă foarte multe erori, erori care sunt întotdeauna pozitive pentru marile case de discuri și de filme și întotdeauna negative pentru restul. Ce va rezulta este o limitare a libertății de exprimare pentru că un asemnea filtru nu o să știe niciodată distincția dintre ironie, critică sau citare versus o încălcare reală a drepturilor de autor", ne-a declarat Bogdan Manolea.

Citește și: Dăncilă despre adoptarea bugetului! Pilonii principali - sănătate, educaţie, investiţii

Problemele nu se opresc la audio și video

"Mai mult, acest filtru se propune a fi implementat nu doar pentru conținut video sau audio, unde mai există tehnologii de identificare a conținului, ci pentru orice conținut care este protejat de drepturi de autor. Teoretic, el ar trebui să fie implementat și de o platformă care găzduiește conținut, cum este wikipedia. Aplicarea devine de neimaginat. Cum s-ar putea face să identifici că un anumit conținut text nu încalcă drepturile altuia? Se crează un instrument prin care niște privați, de obicei americani și firme mari, pot să cenzureze informația înainte să ajungă publică. Și de aici o serie de probeme în special legate de libertatea de exprimare", a mai declarat Manolea pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel