Directiva drepturilor de autor a fost adoptată de Consiliul Europei

Directiva privind Drepturile de Autor a fost aprobată azi în plenul Consiliului Europei. Urmează ca, pe 17.04.2019, documentul să fie semnat de președintele Parlamentului European și de către Președintele Consiliului European. Documentul aprobat azi a trecut cu toată opunerea venită din parte Estoniei și Germaniei. 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat Directiva privind drepturie de autor, care presupune, între altele, că platformele online sunt responsabile de conținutul încărcat de utilizatori, iar jurnaliştii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obţinute de editorii lor. După ce documentul va fi semnat pe 17 aprilie 2019 statele membre au la dispoziție doi ani pentru a implementa această Directivă.

YouTube, Facebook şi Google News sunt doar câteva din companiile care vor fi cel mai mult afectate de noua legislaţie privind drepturile de autor. Directiva vizează aplicarea legislaţiei privind drepturile de autor de lungă durată şi în cazul mediului digital. În opinia legiuitorului Directiva va consolida şansele deţinătorilor de drepturi, în special muzicieni, artişti interpreţi şi scenarişti ca şi ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor atunci când sunt încărcate pe platformele de internet.

În concluzie, platformele de internet devin direct responsabile pentru conţinutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de ştiri vor primi automat dreptul de a negocia înţelegeri în numele jurnaliştilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de ştiri.

Adoptarea de azi nu a fost simplă. Estonia și Germania au făcut opinie separată.

Poziția Estoniei


Estonia a susținut întotdeauna obiectivul directivei, și anume un acces mai bun la conținutul online, funcționarea principalelor excepții în mediul digital și transfrontalier, precum și îmbunătățirea și funcționarea echilibrată a pieței drepturilor de autor. Cu toate acestea, Estonia consideră că textul final al directivei nu stabilește un echilibru suficient între diferitele interese în toate aspectele. În plus, Estonia a avut recent alegeri parlamentare, iar noul guvern și parlamentul nu au putut să își exprime poziția cu privire la textul final.

Poziția Germaniei


Guvernul federal german este de acord cu propunerea de directivă privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală, în versiunea stabilită cu ocazia trialogului de pe 13 februarie 2019, deoarece reforma în ansamblu realizează ajustări urgente ale cadrului legislativ european învechit, cum ar fi dispozițiile privind textul și bazele de date, lucrări în afara comerțului și legea contractelor pentru artiștii interpreți sau executanți.

"În același timp, guvernul federal german regretă faptul că nu a fost posibil să se convină asupra unui concept pentru responsabilitatea drepturilor de autor a platformelor de încărcare, care ar putea fi susținută pe scară largă de toate părțile. Există un consens larg asupra faptului că reclamele ar trebui să participe la exploatarea conținutului lor prin intermediul platformelor de încărcare. Cu toate acestea, în special obligația prevăzută la articolul 17 din directivă de a asigura o menținere permanentă a conținutului protejat și soluțiile bazate pe algoritmi (filtrele de încărcare) care ar putea fi utilizate în acest context s-au confruntat cu rezerve serioase și critici generalizate din partea publicului german. Votul din Parlamentul European din 26 martie 2019 a scos la iveală uriașa dispută dintre suporteri și critici.
Accentul eforturilor noastre este pus pe artiști, pe autori și, în cele din urmă, pe toți cei care folosesc în mod natural noile instrumente pe care digitizarea și conectivitatea le oferă o muncă creativă. Guvernul federal german, desigur, nu pune sub semnul întrebării necesitatea de a proteja munca creativă pe internet și de a asigura reclamelor să primească o remunerație corespunzătoare pentru o astfel de activitate", se arată în declarația Germaniei.

Varianta unitară


"În conformitate cu articolul 17 alineatul (10), Comisia Europeană trebuie să inițieze un dialog cu toate grupurile de interes în cauză pentru a elabora orientări pentru aplicarea articolului 17. Prevederea solicită în mod explicit menținerea unui echilibru între drepturile fundamentale și posibilitatea utilizării conținutului protejat pe platformele de încărcare în cadrul autorizațiilor legale. Prin urmare, guvernul federal german consideră că acest dialog se bazează pe un spirit de garantare a remunerării adecvate pentru reclame, folosirea "filtrelor de încărcare" ori de câte ori este posibil, asigurarea libertății de exprimare și protejarea drepturilor utilizatorilor. Guvernul german federal presupune că în acest dialog va fi convenită o implementare uniformă în întreaga Uniune, deoarece implementarea fragmentară cu 27 de variante naționale nu ar fi compatibilă cu principiile unei piețe unice digitale europene", se mai arată în declarația Germaniei pe acest aspect.

Luna trecută parlamentarii europeni au adoptat proiectul Comisiei Europene, pentru industria creativă a Europei, care valorează anual 915 miliarde de euro şi are peste 11 milioane de angajaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel