O directivă europeană dublează formularul 112 și presupune că orice român se poate trata în străinătate dacă în spitalul din țară nu o poate face, din motive obiective. CNAS decontează tratamentul la nivelul țării de origine.
"Directiva spune foarte clar, este asiguratul tău, trebuie să ai grijă de el, dacă nu poți, din diverse motive, să-i asiguri tratamentul în acel moment, se poate trata într-o altă țară, cu obligația decontării serviciilor", a spus Vasile Ciurchea, președintele CNAS, la DCNEWS LIVE.
CNAS are datorii de 180.000 de milioane de euro pentru tratamentele acordate în străinătate, iar președintele CNAS a precizat că i-ar conveni, atât timp cât România are posibilitatea turismului cultural, ca străinii să vină să se trateze în România, pentru a "compensa din banii pe care CNAS trebuie să-i plătească afară". Cei care vin în România sunt foarte puțini și vin, în mod privat, pentru servicii stomatologice. Anual, "volumul este destul de mare, de aproximativ 70 de milioane de euro", a mai precizat președintele CNAS.
Diferența dintre formularul 112 și directiva transfrontalieră
În paralel cu directiva transfrontalieră este și formularul 112. În vreme ce formularul se adresează tratamentelor pe care România nu poate să le ofere, directiva transfrontalieră presupune existența unui "raport medical care trebuie să conțină formularea: nu se poate acorda tratamentul în niciuna din unitățile sanitare", precizează Vasile Ciurchea, care a adăugat că acel raport este făcut de medic, deși "ar trebui să existe o comisie formată din specialiști", pe care vor s-o introducă, dar este o opoziție din lumea medicală.
În 2014, au fost 46 de dosare în 2014, sumele solicitate fiind de 145 de mii de lei. În 2015, sunt 145 de dosare ceea ce înseamnă 511 mii de lei.
"Lumea a conștientizat această directivă și i se văd și efectele", a subliniat Vasile Ciurchea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News