Directivă UE: de la 17 noiembrie nu se vor mai vinde decât ţigări care se sting singure

tigari care se sting singure
tigari care se sting singure

De la 17 noiembrie, pe piaţă nu vor mai exista decât ţigări care se sting dacă fumătorul nu trage des din ele. Decizia de înlocuire a ţigărilor a fost luată la nivelul UE încă din 2001 printr-o directivă şi a fost transpusă la noi printr-o lege încă din 2004. Standardele au fost adoptate în 2011.

Este prima revoluţie din domeniul tutunului care nu are legătură cu strădaniile de reducere a riscului fumatului asupra sănătăţii. A pornit de pe continentul nord-american, după ce s-a constat că un procent uriaş din incendii sunt produse de ţigările uitate aprinse. De altfel, primul loc unde s-au introdus ţigările RIP (de la Reduced Ignition Propensity, Tendinţă Scăzută de Aprindere - TSA), a fost New Yorkul, informează Adevărul.

Potrivit statisticilor, numărul celor morţi în incendii declanşate din cauza ţigărilor a scăzut brusc, după introducerea în 2004 a produselor RIP, de la 43 la 32. În Europa, revoluţia a fost preluată de o coaliţie britanică RIP, formată din organizaţii de nefumători şi din asociaţii ale victimelor focurilor cu o astfel de cauză, plus pompieri.

Costurile suplimentare de producţie nu cresc semnificativ - cu 80 de eurocenţi la mia de ţigarete. Există mai multe tipuri de ţigări RIP, dar Uniunea a optat pentru varianta americană, unde nu diferă decât foiţa, faţă de produsele din tutun actuale. Hârtia în care este învelit tutunul este traversată de trei sau patru benzi dintr-un material natural ce stinge ţigara, dacă fumătorul nu trage foarte des din ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel