De la 17 noiembrie, pe piaţă nu vor mai exista decât ţigări care se sting dacă fumătorul nu trage des din ele. Decizia de înlocuire a ţigărilor a fost luată la nivelul UE încă din 2001 printr-o directivă şi a fost transpusă la noi printr-o lege încă din 2004. Standardele au fost adoptate în 2011.
Este prima revoluţie din domeniul tutunului care nu are legătură cu strădaniile de reducere a riscului fumatului asupra sănătăţii. A pornit de pe continentul nord-american, după ce s-a constat că un procent uriaş din incendii sunt produse de ţigările uitate aprinse. De altfel, primul loc unde s-au introdus ţigările RIP (de la Reduced Ignition Propensity, Tendinţă Scăzută de Aprindere - TSA), a fost New Yorkul, informează Adevărul.
Potrivit statisticilor, numărul celor morţi în incendii declanşate din cauza ţigărilor a scăzut brusc, după introducerea în 2004 a produselor RIP, de la 43 la 32. În Europa, revoluţia a fost preluată de o coaliţie britanică RIP, formată din organizaţii de nefumători şi din asociaţii ale victimelor focurilor cu o astfel de cauză, plus pompieri.
Costurile suplimentare de producţie nu cresc semnificativ - cu 80 de eurocenţi la mia de ţigarete. Există mai multe tipuri de ţigări RIP, dar Uniunea a optat pentru varianta americană, unde nu diferă decât foiţa, faţă de produsele din tutun actuale. Hârtia în care este învelit tutunul este traversată de trei sau patru benzi dintr-un material natural ce stinge ţigara, dacă fumătorul nu trage foarte des din ea.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News