EXCLUSIV  Director ANM: ”Noaptea trecută a fost una specială”. Ce s-a întâmplat cu temperaturile și cum se explică instabilitatea produsă noaptea

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Iată de ce noaptea trecută a fost una specială din punct de vedere meteorologic.

Directorul de prognoze ANM, Florinela Georgescu, a recunoscut, în direct, la DCNews și DCNewsTV că ”ieri au existat, pe parcursul serii, pe partea de vest a țării, formațiuni noroase care ar fi putut genera până la urmă, un fenomen de gen tornadă”. Un astfel de fenomen nu se întâmplă noaptea, ci mai degrabă pe înserat. 

Meteorologul a punctat că ”noaptea trecută a fost una specială, pentru că temperaturile foarte ridicate s-au menținut mult în noapte. La Zimnicea, de exemplu, am avut maxima termică de 39,4 grade la ora 3 după-amiază, ca la ora 8 seara să fie în continuare 39 de grade, pentru că încă a continuat pătrunderea de aer cald, de aceea și fenomenele de instabilitate s-au manifestat pe parcursul nopții, ceea ce este mai rar, pentru că, de regulă, știm cu toții, apar după-amiaza și seara”. 

Referindu-se la tornade și producerea lor în România, Florinela Georgescu atenționează să nu mergem spre direcția de deplasare a tornadei, fiind un fenomen foarte periculos. ”Rotirea vântului în acea pâlnie este una extrem de periculoasă, e bine să stăm la distanță. Dar nu este neapărat nevoie să apară o tornadă, pentru a vorbi despre fenomene extreme în România. Dacă suntem în mașină, măcar să o oprim, are mai multă stabilitate când este oprită decât atunci când merge, este greșit să accelerezi în ideea în care să te îndepărtezi de tornadă, pentru că slăbești stabilitatea mașinii pe șosea” a punctat meteorologul. 

Sfatul cel mai bun este căutarea unui adăpost, a afirmat aceasta. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel