Directorul ANAD, Gabriela Andreiaşu, anunţ sumbru pentru Halep: Ar putea fi suspendată între 2 şi 4 ani

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Gabriela Andreiaşu, şefa Agenţiei Naţionale Antidoping din România, a transmis că Simona Halep ar putea primi o suspendare între doi ani şi patru ani. 

Alegeri prezidentiale 2024

"În funcție de substanța folosită, suspendarea poate fi de 2 ani, de 4 ani, sau pe viață, și în cazurile în care se demonstrează că mai multe substanțe au fost luate cu intenție sau există circumstanțe agravante, se poate suplimenta cu încă 2 ani. Roxadustat este încadrat la secțiunea S2- hormoni peptidici, factori de creștere, substanțe înrudite si mimetice. Substanța este nespecifică -sancțiunea este de 4 ani dacă este gasită vinovată. Sancțiunile sunt din Codul Mondial transpus în regulamentul Federației Internaționale. Cazul ei nu este de circumstanțe agravante, cel putin nu din ce știm noi acum, dar ea își construieste apărarea", a explicat Gabriela Andreiaşu, conform GSP.

Există şi o variantă prin care poate avea o perioadă de suspendare mai mică. 

"Poate să recunoască și acum, i se reduce 1 an și se face un contract de acceptare a consecințelor. Dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra, într-un caz particular, că nu i se poate imputa vinovăția sau neglijența, perioada de suspendare va fi eliminată. Prima cale este audierea la Federația Internațională. Apelul este la CAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv)", a mai spus Andreiaşu. 

Cazurile în care poate fi redusă perioada de suspendare 

"Reducerea perioadei de suspendare pe baza lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative se aplică în următoarele situații:

a) pentru substanță specifică sau produse contaminate, pentru situațiile care implică: prezența unei substanțe interzise sau a metabolitilor acesteia ori a markerilor ei în proba biologică provenită de la un sportiv; pentru utilizarea sau tentativă de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă deținerea de substanțe și/sau de metode interzise;

b) în cazul în care sportivul sau o altă persoană dovedește lipsa vinovăției sau neglijenței semnificative în legătură cu o substanță specifică sau produs contaminat, sancțiunea urmând a fi minimum o mustrare, mergând până la 2 ani de suspendare din activitatea sportivă, în funcție de gradul de vinovăție", a mai transmis aceasta.

Pompiliu Popescu, medicul echipei naţionale, sfat pentru Simona Halep: Ca să iasă cu fruntea sus, ea trebuie să deplaseze vina către antrenor și să pledeze nevinovată

"Dacă aduci un antrenor, avid să-și arate roadele muncii lui, acesta poate face un lucru și fără știrea sportivei. Nu știu care este situația, dar la nivelul ăsta și la banii ăștia, îți permiți să ai un medic pe problema respectivă. Nu e ca la Foresta Fălticeni, să zici nu-știu-ce. La nivelul ăsta, nu se poate greși. Aici, greșeala este exclusă.

Asta este varianta pe care ar putea să meargă cel mai bine, cel mai ușor. Să invoce imixtiunea antrenorului, celui care a vrut să-i crească performanța prin furt.

Atunci, ea poate să pledeze nevinovată, dar pe linia antrenorului, deplasând problema spre antrenor. Ea nu poate spune că nu a existat acea substanță în corpul ei.

Substanța rezistă cel puțin trei săptămâni în corp, ca un anabolizant, dar există efectul ei, care se regăsește în numărul mare de globule roșii. Beneficii, doar să furi, să câștigi bani într-un anumit moment. D-aia s-a creat antidopingul în sport, pentru a proteja sănătatea sportivilor de performanță.

Ca să iasă cu fruntea sus, ea trebuie să deplaseze vina către antrenor și să pledeze nevinovată. Mai mult nu are ce să facă”,  a concluzionat Pompiliu Popescu. 

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel