Directorul Centrului Gamaleya: Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 va fi mai eficient decât cel de la Oxford. Interviu bombă

Directorul Centrului Gamaleya a vorbit într-un interviu pentru presa rusă despre vaccinul înregistrat astăzi. 

Director al Centrului Gamaleya,  Alexander Gintsburg, a oferit un interviu jurnaliștilor de la Interfax . El a vorbit espre modul în care va fi realizată a treia fază a studiilor clinice ale vaccinului rusesc și cui îi este contraindicat să-l folosească. Potrivit lui Alexander Gintsburg, vaccinul rusesc este mult mai bun decât cel făcut de Universitatea Oxford. 

- La o întâlnire cu președintele, șeful Ministerului Sănătății a spus că acesta este unul dintre primele vaccinuri înregistrate. Ce alte medicamente sunt înregistrate acum, inclusiv cele străine?

-Acum forma lichidă a vaccinului nostru este înregistrată, iar săptămâna viitoare, cel mai probabil, forma sa uscată liofilizată va fi înregistrată. Există, de asemenea, un vaccin chinez, care, în opinia mea, este înregistrat pentru utilizare limitată în armata chineză. Restul vaccinurilor din lume se află în diferite etape ale studiilor clinice.

Forma liofilizată a vaccinului nostru va fi produsă în cantități mai mici, deoarece trebuie uscat timp de patru zile, un proces foarte lung și destul de dificil. Un vaccin într-o formă atât de uscată rezolvă o mulțime de probleme de transport, este mai convenabil să-l transporți, nu este nevoie de un lanț rece, dar costul este mult mai mare și durează mai mult până la producere.

-Vor exista diferite tipuri de vaccinuri pentru copii și adulți?

- Acum va începe faza post-înregistrare a cercetării vaccinurilor, una dintre sarcini este studierea posibilității utilizării acestuia în ceea ce privește siguranța și pentru persoanele de peste 60 de ani, chiar și pentru cei cu vârsta peste  90 de ani. La copii este mai complicat. Când terminăm faza post-înregistrare, pe care tocmai o începem acum, potrivit legii, avem dreptul să depunem documente pentru cercetarea acestui vaccin la copii. Cercetarea se va face treptat, pe grupuri, de la 18-14 ani, apoi - 14-12 ani, 12- 8 ani. Fiecare etapă durează cel puțin trei-patru luni.

- Mass-media occidentală vorbește foarte mult despre eficacitatea vaccinului Oxford. Avem o tehnologie similară cu ea? Sau suntem diferiți fundamental?

- Avem aceeași tehnologie. În opinia mea, acel vaccin nu va oferi o imunitate de lungă durată ca vaccinul nostru cu două componente. Posibil, se va utiliza o imunizare dublă, dar va exista totuși un efect mai puțin protector. Și tehnologia este aceeași, mediile sunt similare, tehnologia de cultivare, metodele de curățare. Au adenovirus preluat doar de la o maimuță, în timp ce noi îl avem de la oameni.

-Au fost trimise documentele către OMS privind includerea medicamentului nostru în lista de vaccinuri? Când este de așteptat acest eveniment?

- Această problemă este discutată, este mai mult pentru Ministerul Sănătății.

- Ce efecte secundare au fost identificate în timpul testelor? Există grupuri de persoane pentru care este contraindicat vaccinul? Femeile însărcinate, copiii, persoanele cu anumite boli, alergii?

- Vaccinul a fost testat pentru embriotoxicitate, experimentele au dat un rezultat pozitiv, au fost examinate câteva specii de animale, nu există contraindicații în acest sens. Dacă medicul consideră că trebuie să fie vaccinată o persoană, atunci este necesar să facă acest lucru. Totuși, acest vaccin nu este recomandat în sarcină. Este recomandată vaccinarea înainte de sarcină pentru protecția împotriva coronavirusului. Contraindicațiile includ boli autoimune grave cronice, pentru a nu le agrava, artita, artroza, etapele acute, febra fânului, alergiile alimentare, trebuie să consultați serios cu un imunolog pentru a nu agrava boala - aceasta este aceeași ca și în cazul altor vaccinări, fără excepții.

- Mulți spun că Federația Rusă a sacrificat securitatea cetățenilor pentru prestigiul național și că înregistrarea a fost pripită. Ce puteți spune despre asta?

- Viteza înregistrării este relativă. Am început să creăm această tehnologie în urmă cu 25 de ani, facem deja al treilea sau al patrulea vaccin pe baza ei. Și din 2014, am creat un vaccin împotriva Ebola și încă două variante ale acestui vaccin în 15 luni. Când pandemia coronavirusului a lovit, am făcut efectiv vaccinul MERS. Adică, în acel moment, pentru a crea un vaccin împotriva coronavirusului, a fost necesară doar introducerea unei secvențe diferite în vector („transport” pentru livrarea materialului genetic în celule), a fost 80% omologă cu vaccinul deja testat.

Dar și alte țări au avut tehnologii diferite pe baza altor vaccinuri. De ce, de fapt, am reușit doar noi să creăm un vaccin atât de repede?

- Da, nu este în întregime adevărat. O companie farmaceutică avea o componentă. Cealaltă - nu le-a avut deloc, a luat analogia noastră și a primei campanii farmaceutice și, pentru a ocoli procedurile de brevet, a preluat adenovirusul de la maimuțe, care nu au mai fost folosite niciodată în vaccinuri înregistrate. A treia companie a urmat o tehnologie fundamental diferită, simultan cu crearea unui vaccin, a creat un nou sistem de livrare a ARN în celule. Prin urmare, aveam un avantaj.

-Din câte știm, trebuie să ne patentăm vaccinul. A fost deja făcut? Când? Cine este sau va fi autorul brevetului?

- Brevetul rus a fost primit deja cu o lună și jumătate în urmă. De asemenea, o cerere internațională a fost depusă de câteva săptămâni, poate acum o lună, ea este luată în considerare în 150 de țări. În cazul unei decizii pozitive, este posibil să se stabilească producția în aceste țări.

Veți primi redevențe?

- Da, dacă brevetul este cumpărat, vom primi redevențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel