Directorul Energoatom: Rusia vrea să transforme centrala Zaporojie în bază militară, să lanseze atacuri de acolo

Fotografie de la Vladimír Sládek, Pexels
Fotografie de la Vladimír Sládek, Pexels

Directorul Energoatom, companie energetică din Ucraina, Petro Kotin, acuză Rusia că vrea să transforme centrala nucleară Zaporojie în bază militară. 

Directorul general al companiei energetice Energoatom din Ucraina, Petro Kotin, a acuzat Rusia că intenţionează să transforme centrala nucleară Zaporijjia în propria sa bază militară, de unde să lanseze atacuri împotriva poziţiilor forţelor ucrainene.

Petro Kotin a declarat pentru BBC că 500 de soldaţi ruşi se află la centrala Zaporijjia, unde lucrează în continuare personal tehnic ucrainean. Directorul Energoatom a respins declaraţiile Rusiei, care a afirmat că armata ucraineană a bombardat în weekend perimetrul centralei nucleare, scrie Rador. 

Rusia răspunde: Kievul ia ostatică întreaga Europă 

Regimul de la Kiev "ia, de fapt, întreaga Europă ostatică" bombardând Centrala Nucleară de la Zaporojjie, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, publicat luni.

"Crimele de după colţ şi sub acoperirea nopţii sunt o semnătură caracteristică, dacă nu chiar esenţa, adepţilor ideologiei Bandera, care este cunoscută încă de pe vremea Marelui Război de Apărare a Patriei. Dar acum aceştia au ales nu numai popoarele Rusiei şi Ucrainei ca ţintă. De fapt, ei iau ostatică întreaga Europă şi, se pare, sunt aproape să-i "dea foc" de dragul idolilor lor nazişti" - a spus diplomatul rus, comentând atacurile asupra centralei nucleare din Zaporojjie dinspre Ucraina.

CNCAN, mesaj privind centrala nucleară de la Zaporojie: Nu indică depăşiri peste valorile normale

Luni dimineaţă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, relatează Reuters şi France Presse.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

”Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal și nu indică depăşiri peste valorile normale.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației", se arată într-un comunicat de presă.

AIEA: Risc real de dezastru nuclear

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se declară îngrijorată de problemele de la centrala nucleară Zaporojie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, informează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel