Urmărește emisiunea live


Directorul FSB recunoaște că SUA au avertizat Kremlinul înainte de atacul terorist

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova, Alexandr Bortnikov, a admis marți că Statele Unite ale Americii au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat teroris. Cu toate acestea, Bortnikov a subliniat că avertismentul a fost unul "general".

Alegeri prezidentiale 2024

"Este vorba despre informații generale privind pregătirea unui act terorist în locuri aglomerate. Am luat măsurile corespunzătoare pentru a preveni astfel de manifestări", a declarat Bortnikov reporterilor din Moscova.

Despre presupusa implicație a SUA și a altor țări occidentale în atac, Bortnikov a declarat că există credința că acestea sunt implicate în acest lucru. Mai mult, el a adăugat că "acțiunea a fost pregătită atât de islamiștii radicali înșiși, cât și, firește, de serviciile de informații occidentale, iar serviciile de informații ucrainene sunt direct legate de aceasta".

Cu toate acestea, Bortnikov nu a furnizat nicio dovadă concretă pentru aceste afirmații. El a menționat presupusa tentativă a atacatorilor de a ajunge în Ucraina, făcând referire la suspecții care au fost bătuți în timpul interogatoriilor de către anchetatorii ruși.

De asemenea, directorul FSB a afirmat că serviciul său nu a identificat încă cine a ordonat atacul din 22 martie, dar există indicii privind implicarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Ucrainei.

Deși declarațiile lui Bortnikov sunt grave și ridica multe semne de întrebare, este important să subliniem că nu există dovezi solide care să susțină aceste acuzații.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că insistența de a da vina pe Ucraina pentru acest atac "ar putea avea loc în detrimentul securității interne a Rusiei și al vieților civile".

Atacul de la sala de concerte din apropierea Moscovei a fost un "eșec semnificativ al serviciilor de informații rusești", iar insistența de a da vina pe Ucraina pentru acest atac "ar putea avea loc în detrimentul securității interne a Rusiei și al vieților civile", au declarat analiștii militari de la ISW.

Vladimir Putin a afirmat ieri, pentru prima dată, într-o alocuțiune publică, că "islamiștii radicali" au comis atacul - dar a adăugat că este posibil ca Ucraina să fi jucat în continuare un rol.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că evenimentul din 22 martie a fost "foarte coerent" cu modul în care Statul Islamic desfășoară și revendică atacurile și că nu există "nicio dovadă" care să sugereze vreo implicare a Kievului.

Dovezile din surse deschise arată că acesta a fost de fapt rezultatul "unui eșec semnificativ al serviciilor de informații rusești, nu o conspirație inițiată de aparatul de informații rusesc sau vizând aparatul de informații rusesc", a declarat ISW

Grupul de reflecție a citat publicația rusă de investigație a opoziției Dossier Center, care a afirmat că serviciile de informații rusești "monitorizau îndeaproape" activitățile Statului Islamic Khorasan (IS-K) înainte de atac și a susținut că grupul de securitate a primit un avertisment potrivit căruia IS-K ar putea folosi cetățeni din Tadjikistan pentru a viza Rusia.

Avertismentele SUA privind planurile extremiste de a viza mari adunări la Moscova cu trei zile înainte de atac au fost, de asemenea, respinse de Putin ca fiind "declarații provocatoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel