Directorul general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), diplomatul român Cornel Feruţă, a insistat luni, la revenirea dintr-o deplasare pe care a desfăşurat-o la sfârşitul săptămânii la Teheran, asupra implicării pe care le-a cerut-o interlocutorilor săi iranieni în discuţiile cu echipele AIEA, informează AFP.
"Am subliniat necesitatea pentru Iran de a răspunde prompt la întrebările" pe care i le adresează agenţia ce controlează programul nuclear al Teheranului, a explicat Feruţă la Consiliul guvernatorilor AIEA, căruia i-a raportat rezultatele vizitei sale.
De asemenea, AIEA a confirmat luni instalarea de către Iran a unor centrifuge avansate capabile să majoreze stocul său de uraniu îmbogăţit, un nou pas în reducerea angajamentelor asumate de această ţară în cadrul acordului din 2015 menit să o împiedice să obţină bomba nucleară.
În pofida intrării sale în această a treia fază de dezangajare progresivă, Iranul a subliniat că va continua să autorizeze acelaşi acces pentru inspectorii AIEA.
Insistenţa AIEA asupra reacţiei pe care o aşteaptă de la Iran pare a fi semnul unei oarecare nerăbdări în faţa amânării în oferirea de informaţii cerute de experţi, potrivit unor surse diplomatice.
Cu toate acestea, potrivit AFP, Feruţă nu a alimentat deloc această interpretare. "Am spus doar că o cooperare completă şi o reacţie sunt necesare", a declarat diplomatul român luni după-amiaza, presat de mass-media să-şi precizeze intenţiile. "În relaţia noastră cu Iranul, putem discuta despre tot şi putem aduce la cunoştinţă dacă avem nevoie de mai mult", a adăugat el în timpul acestei conferinţe de presă. Cornel Feruţă s-a declarat "satisfăcut de tonul şi conţinutul" discuţiilor sale cu responsabili iranieni la Teheran.
El a refuzat să facă speculaţii asupra efectelor concrete care ar putea fi aşteptate de la noile capacităţi tehnice puse în aplice care Iran.
Sâmbătă, Iranul "a instalat sau era pe cale de a instala" pe situl de îmbogăţire a uraniului Natanz 22 de centrifuge de tip IR-4, una de tip IR-5, 30 de tip IR-6 şi trei modele IR-6s, potrivit verificărilor efectuate de AIEA. De asemenea, Teheranul vrea să instaleze "în cascadă" - procedeu destinat să amelioreze procesul de îmbogăţire - 164 de centrifuge de tip IR-4 şi 164 de modele IR-2m.
În virtutea acordului din 2015, Iranul nu este deocamdată autorizat să producă uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie (IR-1).
Cu toate acestea, a mai informat AIEA, niciuna dintre centrifugele de ultimă generaţie recent instalate "nu au fost încă încercate" cu uraniu îmbogăţit (UF6).
Punerea în funcţiune a acestor centrifuge avansate ar putea accelera producţia de uraniu îmbogăţit şi creşte stocurile Iranului, care din iulie depăşeşte limita fixată de acest acord (300 kg) convenit între Iran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania).
Teheranul a început din mai să se dezangajeze progresiv din obligaţiile sale, ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA din acest acord, în 2018. Prin reducerea angajamentelor sale, Iranul, care a negat mereu că vrea să obţină bomba nucleară, intenţionează să pună presiune asupra statelor membre ale acordului, pentru ca ele să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu