Începând din 22 februarie 2017, dirijorul Horia Andreescu este noul Director general adjunct al Filarmonicii „George Enescu” din București.
“Fără discuţie, personalitatea artistică consacrată, notorietatea indiscutabilă îl recomandă pe maestrul Horia Andreescu să administreze politicile muzicale ale Filarmonicii bucureştene. De adăugat şi experienţa managerială de la Radioul public şi Filarmonică. Mă bucur că a acceptat să continuăm o colaborare începută în urmă cu mulţi ani”, a declarat Andrei Dimitriu, Directorul general al primei și celei mai vechi instituții muzicale din țară.
Fondator al orchestrei de cameră Virtuozii din București, profesor asociat al Universității Naționale de Muzică Bucureşti, Horia Andreescu a fost, mulți ani, director al Formațiilor muzicale Radio. Studiile sale la Universitatea de Muzică din București, la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski și Karl Osterreicher), precum și cursurile cu Sergiu Celibidache, sunt o bază solidă a devenirii sale artistice.
În perioada colaborării lui Horia Andreescu cu orchestre din România și din străinătate - mai cu seamă din Germania, unde numără 13 ani de "dirijor oaspete permanent" la Orchestra Simfonică Radio Berlin, 10 ani cu aceeași funcție la Filarmonica din Dresda si 21 de ani la Capela de Stat din Schwerin -, au fost realizate peste 60 de înregistrări discografice, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Iată câteva din cele mai recente: un CD realizat cu Orchestra Simfonică Radio Berlin, editat la C.P.O. în 2007; altul înregistrat la Radiodifuziunea Vestgermană Köln, cu creații ale compozitorului Pascal Bentoiu, editat în 2004 la Hastedt; un CD realizat în 2008 la "Electrecord" cu lucrări de Dvorak și Musorgski-Funtek, înregistrate cu Orchestra Filarmonicii Olandeze şi, în 2009, Oratoriul Bizantin de Paşti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, apărut sub egida Casa Radio.
Integrala Enescu (8 CD-uri), editată de "Electrecord" și "Olymia-Londra" și bine difuzată, contribuie consistent la cunoaşterea acestui mare compozitor român în întreaga lume, de la Tokyo până la New York. Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, printre care Orchestra Simfonică din Londra, Wiener Symphoniker, Orchestra Regală a Filarmonicii din Londra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum și turneele individuale cu Orchestra Națională Radio și Filarmonica "George Enescu" la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale München şi, fireşte, Festivalul Internaţional "George Enescu" de la Bucuresti, completează succinta prezentare a acestui dirijor de renume, care va conduce în viitor destinul artistic al Filarmonicii George Enescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu