Dirijorul Ion Marin: Programul Cantus Mundi se extinde la nivel internaţional

Cantus Mundi se extinde la nivel internaţional, a anunţat joi dirijorul Ion Marin, director de onoare al Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi fondator al acestui program.

"Cantus Mundi deschide, începând de astăzi, departamentul Cantus Mundi Internaţional. Am făcut câteva experimente concrete, respectiv cu coruri din Republica Moldova, din Ucraina, din Italia. Anul acesta am avut 14 tabere în care am adus copii din familii româneşti care trăiesc în afara graniţelor. Ne-am gândit să folosim această forţă extraordinară a muzicii, pentru că e foarte greu să-i spui cuiva 'dă-te mai încolo' în muzică. (...) În muzică nu poţi să exprimi asta. E foarte greu. Iar făcând muzică împreună cu celălalt, ajungi să-l accepţi pe celălalt, iar celălalt ajunge să te accepte pe tine. Se creează o simbioză. Asta e foarte important", a spus Marin în cadrul unei întâlniri informale cu presa.

El a subliniat că "românii care trăiesc în afara graniţelor ţării sunt români, înainte de plasarea lor geografică şi de motivaţia lor istorică şi economică" şi cu o parte din cei 2.400 de dirijori formaţi în cadrul programului au început să fie organizate "întâlniri bazate pe cântatul împreună".

"Avem, bineînţeles, nevoie de susţinere şi de entuziasm din partea tuturor. Din partea dumneavoastră avem nevoie de entuziasmul care începe să se manifeste la nivel de UNICEF, de susţinerea Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, pentru că foarte multe comunităţi româneşti, în special în Italia şi în Spania, în general în Europa Occidentală şi Meridională în mitropolie sunt peste trei milioane de români. Copii care au venit din ceea ce dumneavoastră numiţi - mă rog, eu am rezerve asupra termenului - Diaspora, în vara asta în România s-au simţit acasă şi aici şi au învăţat să se simtă acasă şi acolo unde sunt. Să se simtă acasă ca români acolo", a explicat dirijorul.

Ion Marin a menţionat că programul ţinteşte o "integrare mai bună a copiilor români care trăiesc în afara graniţelor".

"Nu o să-i punem noi limite: numai copiii emigraţi din România au voie să participe. Sigur că fiecare îşi va aduce unul sau doi prieteni, colegi de şcoală, fiecare unde stă, la Torino sau la Valencia sau în altă parte. Acest program duce la o integrare mai bună a copiilor care trăiesc în afara graniţelor acolo unde sunt, dar duce şi la o mai bună integrare a acestora atunci când vin în România. Ei nu mai sunt 'A, tu eşti ăla plecat!' Sunt absolut convins că impactul asupra, în primul rând, unităţii spirituale a românilor de peste tot va fi unul despre o să aveţi ce o scrieţi", a mai spus Ion Marin.

Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat în 2011 de reputatul dirijor Ion Marin şi derulat alături de membri ai Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin". După 8 ani de activitate, programul a adunat sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Peste 45.700 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, depăşind barierele legate de etnie, condiţie socială şi capacităţi fizice sau psihice.

Cantus Mundi Bucureşti (instituit prin Hotărârea nr. 51/ 31.01.2019 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti) se desfăşoară pentru dezvoltarea mişcării corale din Capitală, astfel încât, în perioada următoare, 300 de noi coruri să reunească peste 9.000 de copii şi tineri bucureşteni, motivaţi să fie parte a unei mişcări culturale prestigioase şi incluzive. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel