Lovitură pentru românii care vor să se mute în casă nouă. Guvernul le-a pregătit o surpriză neplăcută care îi va costa câteva mii de euro în plus. DC News va sesiza Avocatul Poporului.
Pe repede înainte, între Crăciun și Revelion, Guvernul ne-a mai dat o lovitură. A băgat în ordonanța trenuleț o prevedere care lovește în tinerii la început de drum care sperau să se mute în casă nouă.
Mai exact, lovește în tinerii care sperau să se mute într-un apartament cu două-trei camere. După cum știți deja, de la 1 ianuarie 2024, TVA-ul la locuințe a crescut de la 5% la 9% la apartamentele de până în 120.000 euro. Astfel, potrivit Legii 296/2023, cota de 9% se aplică, din 2024, numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.
Cine a plătit în avans până la final de 2023 mai poate beneficia de TVA 5%. Dar acum vine bomba. Rămâne TVA 5% doar pentru cei care au încheiat contract în 2023. Ce facem cu tinerii care au plătit avans înainte de 1 ianuarie 2023? Guvernul i-a scos din schemă.
„Ca urmare a modificării cotei de TVA şi a completării condiţiilor în care o locuinţă poate fi considerată locuibilă ca atare pentru a beneficia de cota redusă de TVA, au fost stabilite dispoziţii tranzitorii pentru antecontractele încheiate în anul 2023 care au ca obiect plata în avans pentru achiziţionarea unei astfel de locuinţe:
în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se va aplica în continuare cota redusă de TVA de 5%, dacă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 au fost încheiat acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea de locuințe eligibile pentru cota redusă de TVA;
pentru locuințele care se vor livra în anul 2024, dar în baza unor antecontracte încheiate în anul 2023, se va aplica definiția locuinței locuibile ca atare valabilă la data încheierii acestor antecontracte (indiferent de condiţiile legate de finisaje).
Persoana fizică poate achiziţiona, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă cu cota redusă de TVA de 5% sau 9%”.
Doar că mulți tineri au plătit avans în 2021 și 2022, iar blocurile lor încă nu sunt finalizate. Termenele s-au tot prelungit din cauza aprovizionării cu materii prime în urma războiului din Ucraina, dar și din cauza răspunsului întârziat al instituțiilor implicate în autorizarea branșamentelor de gaze naturale.
Guvernul nu s-a gândit la tinerii care au încheiat contracte anterior datei de 1 ianuarie 2023. Ar fi trebuit ca în lege să fie specificat că TVA de 5% se păstrează pentru toate contractele dinaintea zilei de 1 ianuarie 2024, indiferent de an - că vorbim de 2020, 2021, 2022. Dar nu. În ordonanța trenuleț scrie clar că TVA-ul mic este doar pentru persoanele care au semnat contracte în 2023.
Sunt foarte multe cazuri semnalate până în prezent. Oamenii află, din senin, după ce și-au făcut un plan cu bugetul lor, că peste noapte, Guvernul vine și le mai ia câteva mii de euro „din senin”, „peste noapte”, „noaptea ca hoții”, între Crăciun și Revelion. Ce fac tinerii care deja au făcut un credit? Își fac încă un credit pentru a acoperi mărirea TVA-ului? Este discriminare față de oamenii care au semnat contractele în 2023. Dacă exceptezi pe cineva, trebuia să exceptezi pe toți dintr-o anumită categorie și era logic să fie vizați toți cei care au încheiat contracte înainte de intrare în vigoare a ordonanței, indiferent de an.
Până strâng banii, oamenii plătesc rate mai mari - ca să acopere diferența de TVA - și mai dau bani și pe chirie. Strâng bani pentru TVA, fără să se mute în casă nouă. Practic primesc o lovitură de două ori. Dar ei sunt cei mai norocoși pentru că alții vor renunța la visul lor de a-și cumpăra o casă nouă și vor sta în continuare în chirie sau în casa părintească.
Cu TVA-ul la apartamente este un lucru cu care nu ai voie să te joci. Nu este ca și cum crește TVA-ul la zahăr. Când crește TVA-ul la zahăr, mănânci mai puțin zahăr și rezolvi problema, dar aici lucrurile sunt foarte grave. Vorbim de mii de euro și este un subiect care afectează familiile tinere. Banii în plus nu îi cere dezvoltatorul, ci Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
DC News va sesiza Avocatul Poporului pentru că decizia Guvernului afectează foarte mulți români.
Sursele DC News spun că dezvoltatorii au semnalat Executivului această problemă, dar nu i-a păsat nimănui. Dezvoltatorii imobiliari au spus că sunt oameni care au semnat contracte în 2022, dar încă nu s-au mutat pentru că nu s-au finalizat lucrările. Ce a făcut Guvernul este o greșeală foarte mare.
Mulți tineri și-au făcut un plan de viață. Oamenii nu aveau de unde să știe în 2020, 2021 sau 2022 că în 2023 va veni Guvernul să le mai ia câteva mii de euro în plus, bani pe care foarte mulți tineri nu au de unde să-i scoată. Dacă oamenii ar fi știut din timp, poate își luau un apartament mai mic, se încadrau într-un buget anume. Astfel de mișcări, în zona de imobiliară, pe care le faci peste noapte, sunt extrem de periculoase pentru că oamenii își amanetează viața timp de 30 de ani pentru un apartament cu două-trei camere. Iar Guvernul vine, între Crăciun și Anul Nou, și dă peste cap planul oamenilor care trebuie să plătească pentru câteva decenii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu