60% din cetăţenii europeni opriţi la graniţa Marii Britanii şi chestionaţi de vameşi după Brexit sunt din România, arată un raport citat de presa engleză. Astfel, se ridică întrebări privind profilarea rasială şi discriminarea.
Datele emise de guvernul britanic arată că în primele şase luni din 2021, 7249 de oameni au fost opriţi fie la porturile în care se ajunge cu feribotul, fie la Eurotunel şi la serviciul de tren Eurostar. Cifrele reprezintă o creştere de cinci ori faţă de aceeaşi perioadă din 2020, când cetăţenii europeni erau liberi să intre în Marea Britanie.
Dintre cei peste 7000 de cetăţeni europeni opriţi la graniţă, 4482 erau din România. Prin comparaţie, doar 600 de bulgari şi 400 de polonezi au fost opriţi şi chestionaţi cu privire la motivul intrării în Marea Britanie. Europenii din ţările nordice au fost aproape complet ignoraţi, doar cinci danezi fiind opriţi.
Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele, spune că datele arată cifre disproporţionate privind românii care încearcă să intre în Marea Britanie şi ridică întrebări privind posibila discriminare la graniţă.
"Este legitim să faci verificări generale pentru a controla imigraţia ilegală, dar aceste cifre ne fac să ne întrebăm dacă nu există cumva o agendă ascunsă. Aceste opriri pot fi traumatizante, şi există un risc ca ofiţerii de imigrări să ţintească persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie şi trebuie tăiată din faşă dacă se întâmplă", a declarat Chetal Patel, avocat de imigraţie, pentru The Guardian.
Guvernul Marii Britanii neagă orice acuzaţii de discriminare la graniţă şi spune că aceste acuzaţii "sunt false şi nu pot fi dovedite".
"Dacă cineva vine la graniţa noastră, cu intenţia de a munci în Marea Britanie fără să aibă dreptul acesta, publicul aşteaptă de la noi să îi împiedicăm să intre, indiferent de naţionaltate. Regulile se aplică doar pe baza circumstanţelor actuale", a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Acesta a adăugat că "datele se referă la o perioadă în care au fost în vigoare şi măsuri restrictive din cauza COVID-19, ceea ce înseamnă că toţi non-rezidenţii au fost priviţi cu mai multe atenţie la sosirea în ţară, pentru a ne proteja de importul de cazuri de coronavirus".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News