Discurs REVANȘARD: Istoria maghiarilor este și istoria românilor

Istoria maghiarilor este istoria tuturor popoarelor care au trăit împreună, cândva, într-o patrie comună, Ungaria, şi care au participat la construirea acesteia, a declarat secretarul ungar de stat responsabil pentru politici naţionale, miercuri, la Zagreb.

În discursul pe care l-a susţinut la vernisajul expoziţiei “Ars et Virtus – Croaţia-Ungaria: 800 de ani de moştenire culturală comună”, Árpád János Potápi a subliniat că istoria maghiară este, în acelaşi timp, şi istorie slovacă, română şi ruteană, dar şi croată, iar istoria croată este şi istorie maghiară.

De-a lungul secolelor trecute, popoarele din Bazinul Carpatic – şi în special aceste două – au supravieţuit bazându-se unul pe celălalt, apărându-se şi ajutându-se reciproc, a spus oficialul ungar.

“Timp de mai bine de 800 de ani, istoria noastră a fost una comună, deşi în tot acest timp, s-a întâmplat de mai multe ori – din partea ambelor naţiuni – ca anumite persoane să încerce să nege, să interzică, să condamne sau să dispreţuiască acest trecut comun, încercând să îl ascundă”, a adăugat Potápi.

Secretarul de stat a mai spus că, în opinia sa, au existat foarte mulţi care au ştiut că acest lucru nu este adevărat. La urma urmei, dacă nu şi-ar fi unit forţele în Europa Centrală, cele două popoare nu ar fi putut supravieţui ultimelor secole, a punctat Potápi.


Grupul de la Visegrád, folosit ca instrument al aspirațiilor Budapestei

A specificat, totodată, că Ungaria este interesată de cooperarea europeană şi este deosebit de interesată ca pe scena europeană, ţările V4 – Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria – să fie împreună şi să fie unite. Şi, mai mult ca orice, este interesată ca Croaţia şi celelalte ţări din vecinătatea sa să susţină aspiraţiile maghiare şi ca Ungaria, la rândul ei, să le poată susţine acestora aspiraţiile.

Árpád János Potápi a vorbit şi despre Revoluţia Ungară din 23 octombrie 1956, a cărei comemorare se apropie. El a afirmat: maghiarii nu trebuie să uite că, în timpul represaliilor de după zilele revoluţionare, o mulţime de oameni au fugit în Iugoslavia, iar de acolo, în Occident sau peste ocean. De aceea oficialul ungar a mulţumit tuturor acelor oameni, organizaţii şi familii care în 1956 şi 1957 i-au primit pe aceşti refugiaţi, potrivit Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel