Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte într-o şedinţă informală, sub preşedinţia suedeză a Uniunii, în zilele de 21-22 iunie 2023, la Stockholm.
Potrivit unei informări a ministrului afacerilor europene din Suedia, Jessika Roswall, reuniunea informală a CAG din 21-22 iunie se va concentra asupra obiectivelor de politică generală în contextul extinderii Uniunii, asupra obiectivelor bugetare, a problemelor financiare, precum şi asupra configuraţiei instituţionale a UE, se arată pe site-ul https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/
De asemenea, va avea loc o raportare orală din partea Comisiei cu privire la progresului reformelor în Ucraina şi Republica Moldova, transmite Agerpres.
Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE şi sunt prezidate de Preşedinţia Consiliului. Fiecare preşedinţie a Consiliului organizează şi reuniuni informale ale miniştrilor, pentru a purta discuţii privind iniţiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formaţiune a Consiliului.
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale al UE a avut loc la 30 mai 2023 şi a fost una formală. Ca parte a procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din TUE, Consiliul a desfăşurat două audieri, privind statul de drept în Polonia şi, respectiv, respectarea valorilor UE în Ungaria. Aceasta a fost a şasea audiere pentru ambele state membre, acoperind toate chestiunile ridicate în propunerile motivate respective, care au declanşat procedura. Scopul audierilor a fost de a prezenta Consiliului informaţii actualizate cu privire la evoluţiile de la faţa locului.
În ceea ce priveşte relaţiile UE-Regatul Unit, Consiliul a adoptat, la reuniunea din 30 mai, trei regulamente care vizează punerea în aplicare a Cadrului Windsor, care a fost convenit la nivel politic între Comisie şi Guvernul Regatului Unit la 27 februarie 2023 pentru a aborda, în mod definitiv, provocările legate de Irlanda de Nord în urma retragerii Regatului Unit din UE. Noile norme vor facilita considerabil circulaţia unei serii de mărfuri dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord, dacă acestea sunt destinate consumului final în acest teritoriu, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
CAG din 30 mai 2023 a decis să dubleze valoarea asistenţei macrofinanciare acordate Republicii Moldova - pe care a convenit să o acorde în urmă cu un an -, de la 150 de milioane de euro ajungând la un total de 295 de milioane euro.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale, de care se ocupă CAG, sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe şapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News