Discuții despre copaci între Nicușor Dan și consilieri: Li se descuamează coaja. Nu putem închiria un tomograf?

Cosmin-Victor Smighelschi - Consilier General al Municipiului București
Cosmin-Victor Smighelschi - Consilier General al Municipiului București

O discuție de neimaginat pentru un om sănătos a avut loc între Nicușor Dan și consilierii generali, în ultima ședință a CGMB. În timp ce copacii cad peste locurile de joacă, în consiliu se discută despre angajări, achiziții de tomografe pentru scanat pomi, acte adiționale cu ong-uri care să consulte arborii.  

Primăria Generală a oprit încă din luna aprilie toaletările de arbori în parcuri, la locurile de joacă sau pe străzi, pentru că nu are specialiști și tomograf cu care aceștia să consulte copacii bolnavi, spune Nicușor Dan în ședința de Consiliu General din 7 septembrie. Cu două zile în urmă, un copac s-a prăbușit peste un loc de joacă în Parcul Carol, din fericire fără victime. 

Consilierul USR Anamaria Gram, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Parcuri, îl întreabă pe primarul general de ce nu este lămurită situația celor 122 de avize de tăieri arbori, suspendate în aprilie. S-a promis că vor fi verificate până la sfârșitul lunii mai, atrage atenția Anamaria Gram, care mai întreabă, în ședința publică a CGMB, dacă s-a reușit achiziționarea unui scaner de către Direcția de Mediu.

- Pentru ambele întrebări, răspunde primarul general, Nicușor Dan, procedura de achiziție este în curs. Nu avem specialiști în Direcția de Mediu care să ne spună care copac e bolnav și poate să cadă sau nu. După cum știți, noi avem tomografe la Companiile municipale, dar nu putem, nu e legal să le transferăm la municipalitate, a spus Nicușor Dan.

- Sunt două tomografe la Compania de Parcuri, nu putem să închiriem un tomograf până se termină procedura de achiziție, a insistat consilierul Gram?

- Tot o procedură de achiziție e și închirierea, a răspuns primarul.

- Ah, a zis Anamaria Gram. Dar, nu putem să angajăm specialiști la Direcția de Mediu care să verifice arborii pentru care se livrează avizele? Sau peisagiști, nu știu care este…

- Și aicea am scos la concurs prin Direcția de Mediu 8 sau 9 poziții, dar cam într-o lună o să avem oameni angajați.

- Vă mulțumesc mult pentru informare, sper să reușim cât mai repede, a încheiat Anamaria Gram.

 

Printr-un act adițional, să facem un proiect special cu ei!

Discuția se mută pe alte subiecte, dar după circa 10 minute, consilierul USR Ana Maria Ciceală revine la o temă importantă pentru USR-contractele cu ONG-urile.

- Aveam o remarcă făcut apropo de lipsa peisagiștilor de la Direcția de Mediu și ALPAB, care ar putea să evalueze corect dacă anumiți arbori necesită defrișare sau pot fi însănătoșiți prin diverse intervenții, dar  vroiam să remarc două lucruri, spune Ana Maria Ciceală. Sunt convinsă că procesul acesta de angajare va dura mai mult decât o lună, estimarea pare optimistă totuși. Ca soluție, eu văd operaționalizarea protocolului cu Asociația Peisagiștilor, care e trecut prin ședință de CG în 2016, și printr-un simplu act adițional am putea să facem un proiect special cu ei prin care până la completarea organigramelor de la DM și ALPAB și angajarea acelor specialiști ei să se ocupe cum spuneam de proiect, de evaluarea arborilor și evaluarea să fie cuprinsă în avizele de defrișare, sau nu, care sunt date tocmai pentru a evita accidente potențial grave, cum era acesta care putea fi produs lângă locul de joacă. Dar, probabil că sunt multe alte locuri în București. Din experiența mea de până acum, de obicei avizele de defrișare, tocmai din lipsa acestor oameni care să evalueze starea de sănătate a arborilor nu sunt cerute de către instituții, sau privați sau ALPAB pentru arborii cei mai periculoși, ci dimpotrivă de multe ori sunt cerute pentru arbori sănătoși. Deși există tentația să suprapunem avizele care nu se mai dau sau sunt suspendate în acest moment  peste arborii care într-adevăr ar avea nevoie de defrișare pentru că nu mai pot fi  recuperați, vă spun că în realitate de multe ori nu e cazul și de aici nevoia de a avea acei specialiști în teren.

VEZI Copac prăbuşit lângă un loc de joacă din Bucureşti. Nicușor Dan avea tot ce-i trebuia să curețe parcurile, dar a preferat să blocheze tot

Li se descuamează coaja, nu sunt vii de doi ani 

Andrei Badiu, PNL, i-a dat replica.

- Sigur că e important să vedem care copaci au scorburi ascunse, singurul fapt ce poate fi demonstrat de tomograf, a spus Badiu, dar sunt copaci unde este evident că nu sunt sănătoși. Li se descuamează coaja-asta arată că nu sunt vii de cel puțin doi ani. La câteva sute de metri de primărie, la Universitate sunt doi astfel de arbori. E o problemă care nu mai poate fi amânată, vine  iarna, vine înghețul, vin vijeliile. Nu e oportun să revenim la avize generale și să evităm ca, pentru a înlătura câteva excese, să blocăm toate defrișările”?

- Acele avize generale ar fi corect să fie date dacă am avea capacitatea să supraveghem, dar nici pe asta nu o aveam. Sper că o vom avea, că vor veni oameni competenți să se înscrie la concurs și să facă asta, e răspunsul lui Nicușor Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel