Discuţii despre drepturile copiilor, între MAE român şi cel suedez, la Stockholm. Care sunt concluziile

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Reprezentanţii Ministerelor Afacerilor Externe din România şi Regatul Suediei au discutat, în cadrul unor consultări bilaterale, despre protecţia drepturilor copiilor şi cazurile care implică aceste lucruri. 

Potrivit unui comunicat emis de MAE, consultările au avut ca principal obiectiv "realizarea unui schimb de informaţii şi bune practici cu privire la aplicarea cadrului juridic şi a mecanismelor prevăzute la nivel european şi internaţional de cooperare şi de acordare a asistenţei consulare în materia minorilor".

În acest context, a fost evidenţiat cadrul mai larg aplicabil de către autorităţile competente din cele două ţari în materie de protecţie a drepturilor copiilor şi, totodată, au fost discutate cazuri punctuale de interes pentru ambele părţi, fiind exprimată disponibilitatea de intensificare a dialogului, de la caz la caz, între toate autorităţile cu atribuţii în domeniu.

MAE precizează că discuţiile au fost organizate cu sprijinul Ambasadei României la Stockholm şi se înscriu în seria consultărilor pe teme consulare cu departamentele de resort din cadrul ministerelor de externe ale altor state europene în vederea identificării celor mai bune soluţii de cooperare, în beneficiul cetăţenilor români aflaţi în străinătate, în special al celor care se pot regăsi în situaţii dificile, scrie Agerpres.

Ultimul caz de acest gen a avut loc în luna iunie, când două fetiţe au fost luate dintr-o familie de români în Suedia de către reprezentaţii serviciilor de asistenţă socială. 

„Familia Samson, Daniel şi Bianca, cu cele două fiice, Sara şi Diana, la sfârşitul lunii decembrie 2022, au intrat într-o situaţie care a marcat şi marchează această familie de o manieră îngrozitoare. La 2 decembrie, asistenta socială dintr-o comună din regiunea Skone din Suedia intervine şi ridică de la şcoală cele două fete, Sara şi Diana. Sara, la 11 ani neîmpliniţi, Diana, 10 ani. De la acel moment, familia trăieşte o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situaţia. Într-o discuţie în familie, fetiţa cea mare, Sara, solicită imperativ părinţilor să i se cumpere un machiaj şi un smartphone. Părinţii răspund: eşti prea copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj, ţi-am luat un laptop, cu acesta ai internet şi la şcoală şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie, ştiind că la şcoală fetele spuseseră – copiii folosesc smartphone-ul inclusiv pentru a accesa site-uri pornografice. Atunci, în mod firesc, părinţii, care sunt crescuţi în familia creştină, au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune la şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Asistenta socială, fără niciun fel de verificare, vine şi ridică fetele. Cealaltă fată, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, că nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată, care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două – trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi spune foarte clar asistentei sociale şi Poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei, căreia părinţii, dintr-un motiv sau altul, nu i-au dat curs în acel moment. Poliţia face o investigaţie şi într-o lună, maximum două, închid acest caz, pentru că evident nu au existat astfel de probe, moment din care practic dispare orice fel de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială”, a declarat atunci Titus Corlăţean. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel