Discuții despre viitorul NATO, la Londra. Blinken și omologul turc negociază aderarea Suediei

foto: Facebook, Anthony Blinken Secretary Official
foto: Facebook, Anthony Blinken Secretary Official

Antony Blinken l-a întâlnit pe noul ministru turc de externe Hakan Fidan pentru discuţii  asupra summitului NATO de luna viitoare.

 

Turcia s-a opus cererii Suediei de a adera la NATO, citând preocupări de securitate, dar membrii blocului nord-atlantic şi-au exprimat speranţa că va deveni membru la timp pentru summitul de la mijlocul lunii iulie la Vilnius.

'Vom vorbi despre viitorul summit NATO, inclusiv procesul de aderare a Suediei', a declarat Blinken reporterilor, stând vizavi de Fidan când s-au întâlnit pe marginea unei conferinţe la Londra.

Cooperarea în domeniul apărării şi chestiuni legate de colaborarea energetică şi economică ar fi de asemenea pe agendă, a adăugat Blinken. Luna trecută, Blinken a cerut Turciei să finalizeze imediat aderarea Suediei la blocul nord-atlantic.

Suedia şi Finlanda au decis ambele anul trecut să pună capăt deceniilor de nealiniere militară şi au cerut să se alăture NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Finlanda a aderat la NATO în aprilie, dar Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei.

Săptămâna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus să nu se aştepte la undă verde din partea Ankarei la summit dacă nu sunt împiedicate protestele anti-Turcia la Stockholm. Turcia spune că Suedia găzduieşte membri ai unor grupuri militante pe care îi consideră terorişti.

Suedia a introdus recent o nouă lege pentru a îngreuna finanţarea sau sprijinirea grupărilor teroriste. Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a declarat miercuri că parlamentul Turciei ar trebui să înceapă să ratifice cererea Suediei pentru că Stockholmul şi-a îndeplinit acum obligaţiile în baza unui acord cu Ankara.

Blinken şi Fidan s-au aflat la Londra pentru a participa la o conferinţă despre Ucraina la care aliaţii urmau să promită miliarde de dolari în ajutoare economice şi de reconstrucţie.

Fidan a spus că el a fost acolo pentru a demonstra sprijinul Turciei faţă de Ucraina. Fost şef al serviciilor de informaţii din Turcia, Fidan a fost numit de Erdogan în această lună după victoria sa în alegerile din mai. Noul ministru turc de externe a declarat de asemenea că va discuta chestiuni bilaterale cu omologul său american.

'Adevărul este că s-ar putea să nu vedem la fel fiecare problemă, dar alianţa noastră de lungă durată în cadrul NATO şi a altor platforme ne obligă să continuăm să lucrăm împreună', a spus Fidan într-un video difuzat de Ministerul turc de Externe, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel