Consiliul de Securitate al ONU va avea joi discuţii cu uşile închise privind tensiunile din Kosovo, în timp ce Serbia a solicitat o reuniune de urgenţă publică în urma ocupării de către poliţia kosovară a două posturi de frontieră din nordul teritoriului, populat în cea mare parte de etnici sârbi, a declarat un reprezentant al Consiliului, citat de Reuters.
Serbia a solicitat pentru joi o întâlnire deschisă a Consiliului pentru a discuta decizia Pristinei de a prelua controlul asupra a două puncte de frontieră din nordul controlat de sârbi, în încercarea de a pune în aplicare o interdicţie asupra produselor sârbeşti ca ripostă la blocada impusă de Serbia asupra exporturilor kosovare.
Într-o scrisoare adresată de adjunctul ambasadorului sârb la ONU, Milan Milanovic, ambasadorului german Peter Wittig, care deţine în această lună preşedinţia rotativă a Consiliului, se vorbeşte despre o 'deteriorare serioasă a situaţiei securităţii în partea nordică a Kosovo'.
"Încercările de a prelua controlul asupra punctelor de frontieră Brnjak şi Jarinje reprezintă o ameninţare serioasă la adresa dialogului în derulare între Belgrad şi Pristina şi există pericolul unei escaladări a situaţiei", a precizat Milanovic în scrisoare.
Potrivit unor ambasadori, aliatul Serbiei, Rusia, care, asemeni Belgradului, a refuzat să recunoască declaraţia de independenţă a Kosovo din februarie 2008, susţine apelul pentru organizarea unei întâlniri, în timp ce SUA şi Marea Britanie au spus că această chestiune poate aştepta până la sesiunea trimestrială a Consiliului privind Kosovo care va avea loc luna viitoare.
Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au ajuns în cele din urmă la un compromis, optând pentru consultări cu uşile închise privind Kosovo pentru a doua parte a zilei de joi, în locul unei întâlniri publice, potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters.
Însă, cererea lui Milanovic ca Serbia să poată participa la întâlnirea privind ocuparea posturilor de frontieră, o operaţiune care a condus la moartea unui ofiţer de poliţie kosovar, a fost respinsă, a precizat un diplomat occidental.
Kosovo nu are niciun control asupra posturilor de la frontiera sa nordică din 2008, când localnici sârbi le-au incendiat la numai câteva zile după ce provincia şi-a declarat independenţa. Cei 60.000 de sârbi care locuiesc în nord nu recunosc autoritatea guvernului de la Pristina.
Cele două puncte de trecere de frontierei vor fi acum controlate de poliţişti de frontieră şi vameşi din cadrul majorităţii albaneze şi al comunităţilor minoritare de sârbi din Kosovo, a explicat Pristina
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News