Discuții între Ungaria și Bulgaria, pe tema Schengen. Speranțele României de aderare în vară, tot mai mici

Întâlnire în Bulgaria, 16 ianuarie 2023, între Nikolay Milkov și Peter Szijarto
Întâlnire în Bulgaria, 16 ianuarie 2023, între Nikolay Milkov și Peter Szijarto

Aderarea României la spațiul Schengen în mandatul Suediei la președinția rotativă a Uniunii Europene are șanse tot mai mici. Discuțiile între miniștrii Afacerilor Externe din Bulgaria și Ungaria au lămurit lucrurile.

Update: Ministrul bulgar de externe, Nikolai Milkov, a declarat că 1 octombrie ar putea fi o dată realistă pentru aderarea Bulgariei la Schengen.

Cererea României de admitere în Spațiul Schnegen se votează la pachet cu cea a Bulgariei, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Comisia Europeană a susținut aderarea celor două țări, iar în cazul României un ”supra-control” efectuat de Olanda a confirmat că îndeplinim criteriile. Austria a blocat prin veto aderarea României, iar Olanda pe cea a Bulgariei.

Milkov a precizat că aceasta nu este o dată care a fost convenită cu partenerii ţării sale, dar Bulgaria îşi stabileşte ca obiectiv ziua de 1 octombrie. "Ţara noastră va depune eforturi pentru consolidarea resurselor şi activităţilor legate de depăşirea problemei migraţiei ilegale. Bulgaria va colabora cu Ţările de Jos şi Comisia Europeană pentru ca ţara noastră să primească un raport de evaluare, care ar trebui să fie gata în iunie sau începutul lunii iulie şi să prezinte ce a făcut din 2019 până acum. Ideea raportului este să includă tot ceea ce este necesar, cum ar fi rezultatele, astfel încât să nu existe posibilitatea ulterior de a spune că raportul nu este complet sau nu corespunde pe deplin aşteptărilor", a explicat ministrul. Nikolai Milkov a subliniat că, după adoptarea raportului de către Ţările de Jos, Haga va putea participa la o misiune de verificare în Bulgaria. "Aşteptăm ca parlamentul să adopte legile propuse de guvernul interimar", a precizat ministrul de externe, adăugând că acesta este un moment cheie de care depinde aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen. 

Știre inițială:

Ministrul interimar al afacerilor externe din Bulgaria, Nikolai Milkov, s-a întâlnit, luni, cu omologul său din Ungaria, Peter Szijjártó, care efectuează o vizită de lucru la Sofia, scrie Rador. Şeful diplomaţiei bulgare a subliniat că Ungaria sprijină aderarea ţării la Schengen, pentru că, în calitate de graniţă externă a spaţiului comunitar, Ungaria este conştientă de provocările cu care se confruntă şi Bulgaria.

”Avem legături vechi cu Ungaria, dar apogeul relaţiei dintre cele două ţări este că sunt în NATO, în UE şi împărtăşesc priorităţi şi valori politice comune. Trebuie să-şi continue interacţiunea în cadrul UE şi NATO, menţinerea consensului asupra tuturor problemelor. Aceasta este cea mai puternică 'armă' pe care o avem atunci când ne confruntăm cu războiul din Ucraina, criza energetică, inflaţia şi stagnarea economică în care Europa riscă să se afunde”, a precizat Milkov.

Bulgaria poate primi verde cel mai devreme în luna iunie

Ministrul bulgar de externe a adăugat că Bulgaria va continua să urmărească obiectivul Schengen cu toate forţele, va depune eforturi în toate sensurile şi Ministerul de Externe va lucra atât cu Ţările de Jos, cât şi cu UE, pentru a primi un raport de evaluare, care ar trebui să fie gata în iunie sau iulie, după modelul rapoartelor Mecanismului de cooperare şi verificare. Raportul va face posibilă verificarea modalităţilor practice de reflectare a activităţilor din Bulgaria - protecţia frontierei, eliberarea vizelor.

La rândul său, Peter Szijjártó a menţionat că Bulgaria trebuie să devină membră Schengen, iar Ungaria nu va permite niciunei ţări să nu o sprijine. "Consecinţele războiului sunt nefaste pentru Ungaria şi Bulgaria. Ne confruntăm cu criza lipsei investiţiilor, aprovizionării cu gaze şi presiunii migratorii", a subliniat ministrul ungar de externe, exprimându-şi satisfacţia faţă de cooperarea cu Bulgaria în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie. "Avem nevoie de resurse energetice şi de o rută de tranzit. Aprovizionarea cu energie în Ungaria este sigură, deoarece transportatorii noştri sunt siguri şi ţările de tranzit sunt, de asemenea, sigure. Guvernul bulgar ne-a asigurat că va continua să fie un partener de încredere, iar Ungaria poate conta pe faptul că aprovizionarea noastră cu gaze va fi garantată cu transportul prin Bulgaria", a precizat Szijjártó. Ministrul de externe al Ungariei a remarcat că cel mai mare trafic de migranţi este din Balcanii de Vest.

"Ţările din Europa Centrală trebuie să depună eforturi mari pentru a opri migranţii, iar Ungaria şi Bulgaria fac lucruri care depăşesc puterile lor. Bulgaria şi Ungaria folosesc resurse umane mari pentru a opri migraţia ilegală", a subliniat Szijjártó, menţionând că este inacceptabil şi foarte periculos ca Bruxelles-ul să nu sprijine protecţia reală a frontierei şi întreţinerea gardului. "Bulgaria şi Ungaria ştiu că pentru propria noastră securitate şi securitatea Europei, migraţia nu trebuie gestionată, ci trebuie oprită", a concluzionat ministrul ungar de externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel