Discuții la Doha pe tema Afganistanului. Pentru prima dată în istorie din delegație fac parte și femei

Femeile vor fi incluse pentru prima dată în delegația talibanilor pentru discuții în această lună cu oficialii americani și cu reprezentanții afgani în Qatar cu privire la viitorul Afganistanului, a afirmat purtătorul de cuvânt al misiunii, transmite The Guardian.

Pentru un grup cunoscut pentru atitudinea sa strict conservatoare față de drepturile femeii, această mișcare reprezintă un pas către abordarea cerințelor ca femeile să fie incluse în discuții, menite să pună capăt la mai mult de 17 ani de război în Afganistan.

"Vor exista femei printre membrii delegației talibanilor în cadrul întâlnirii de la Doha, Qatar", a declarat luni telefonul lui Zabihullah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al talibanilor.

El nu a numit femeile, dar a adăugat: "Aceste femei nu au o relație de familie cu membrii superiori ai talibanilor, sunt afgani normali din interiorul și din afara țării, care au fost suporteri și parte a luptei emiratului islamic."

Reuniunea din 19-21 aprilie la Doha va fi cea mai recentă într-o serie de discuții între oficialii talibani și americani și se așteaptă să includă o delegație de 150 de politicieni afgani și reprezentanți ai societății civile. Talibanii și-au menținut respingerea discuțiilor oficiale cu guvernul afgan, pe care le resping ca un regim "marionetă" controlat de SUA.

Puterea talibană a impus reguli drastice pentru femei. Condamnate la izolare

În timp ce Afganistanul rămâne o țară profund conservatoare, în special în zonele rurale, au existat progrese majore în drepturile femeilor de la campania condusă de SUA în 2001 care a înlăturat guvernul taliban. Multe femei se tem că dacă grupul va recupera o anumită putere, multe dintre aceste câștiguri ar putea fi șterse.

Mișcarea a venit la putere în anii 1990 și a câștigat o notorietate mondială prin obligarea femeilor să poarte o acoperire completă a feței și impunând restricții severe, inclusiv interzicerea fetelor de la școală și interzicerea femeilor de a lucra în afara casei.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al talibanilor declară că grupul s-a schimbat și încurajează educația fetelor și alte drepturi ale femeilor în cadrul unui sistem islamic de șharisie.

Grupurile societății civile, guvernul susținut de Vest și partenerii internaționali ai Afganistanului au solicitat ca femeile să participe la discuții, iar vestea delegației talibane a fost salutată. Fawzia Koofi, fostă membră a parlamentului afgan care a participat la o rundă anterioară de întâlniri la Moscova, a declarat că prezența femeilor în echipa talibanilor a fost un "pas bun". "Numai femeile pot simți durerea și suferințele pe care femeile afgane le-au suferit. Prezența femeilor printre negociatorii talibanilor arată că ideologia talibanilor s-a schimbat", a spus ea.

Sprijin internațional

Jeanne Shaheen, membră a comitetului pentru serviciile armate din Senatul SUA, care solicită femeilor să joace un rol în negocierile de pace, a declarat că o astfel de includere ar fi vitală pentru sprijinul internațional viitor pentru Afganistan. "Există anumite pârghii pe care le avem, că talibanii sunt interesați", a declarat ea reporterilor din Kabul, unde se află în vizită cu o delegație a Congresului. "Va exista un interes pentru sprijinul economic după încheierea conflictului.

"Cred că dacă talibanii ar avea vreun interes în obținerea unui sprijin internațional... ar fi în interesul lor să recunoască importanța includerii femeilor și a drepturilor omului ca parte a oricărei soluții care se întâmplă".

Vezi și: Şeful Pentagonului, în Afganistan pentru retragerea trupelor SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel