Discuții la nivel înalt. Xi Jinping s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

După ce, pe timpul pandemiei de COVID, China a fost izolată de restul lumii încep să se reia discuțiile cu marile puteri ale lumii.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit joi la Beijing cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Primele schimburi diplomatice de după pandemie

Cei doi lideri europeni sunt în Beijing pentru un summit între Uniunea Europeană și China, axat în mod deosebit pe dezechilibrul comercial accentuat între cele două entități în ultimii ani.

Acest summit, prima întrevedere fizică între liderii UE și Xi Jinping, alături premierul chinez Li Qiang după 2019, are loc într-un context în care schimburile diplomatice între Bruxelles și Beijing reîncep, după încheierea pandemiei de COVID-19 care a izolat China de restul lumii.

În ultimele luni, mai mulți comisari europeni au efectuat vizite în China pentru a restabili dialogul față în față.

Cu toate acestea, există încă numeroase dezacorduri între UE și cel mai mare partener economic al său, indiferent dacă este vorba de deficitul comercial semnificativ sau de conflictul din Ucraina.

Ursula von der Leyen a avertizat marți că Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârșit dezechilibrul în schimburile comerciale cu China, exprimând în același timp preferința pentru "soluții negociate".

Aceasta a subliniat că o reechilibrare a schimburilor comerciale cu UE este în interesul Chinei și a îndemnat Beijingul să analizeze cu atenție opțiunile disponibile.

Este un "summit al opţiunilor", a insistat Ursula von der Leyen, şi "mai multe opţiuni pozitive pot fi decise pentru îmbunătăţirea situaţiei".

Deficitul comercial al UE în relaţiile comerciale cu China s-a dublat în ultimii doi ani, atingând în anul 2022 cifra record de 390 de miliarde de euro, a subliniat preşedinta Comisiei Europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel