Discuțiile dintre SpaceX și Vietnam cu privire la Starlink au fost suspendate

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Planurile SpaceX de a furniza servicii de comunicații Vietnamului cu ajutorul sateliților săi Starlink au fost suspendate.

Planurile SpaceX de a furniza servicii de comunicații Vietnamului cu ajutorul sateliților săi Starlink au fost suspendate, au declarat trei surse familiare cu acest subiect, oprind astfel sprijinul pentru dronele gărzii de coastă vietnameze.

Națiunea din sud-estul Asiei plănuiește să își modernizeze infrastructura de internet după ce s-a confruntat recent cu întreruperi la cele cinci mari cabluri subacvatice de fibră optică. Vietnamul are nevoie, de asemenea, de servicii prin satelit pentru zonele sale muntoase vaste și pe mare, unde se află adesea în conflict cu China din cauza unor granițe contestate.

Discuțiile dintre compania lui Elon Musk și autoritățile vietnameze erau în curs de desfășurare de luni de zile, a declarat o sursă din industrie, iar oficialii SpaceX au participat la o mare misiune de afaceri americană în Vietnam în martie anul trecut.

Un oficial vietnamez a confirmat că SpaceX și reprezentanții ministerului de informații au avut mai multe întâlniri cel puțin de la mijlocul anului trecut până în noiembrie 2023.

Dar discuțiile au fost întrerupte în ultimul trimestru din 2023, când a devenit clar că legislatorii din țara condusă de comuniști nu vor pondera limitele de proprietate străină pentru SpaceX, a declarat sursa din industrie pentru Reuters.

Suspendarea discuțiilor a dus la întreruperea, începând cu luna noiembrie, a serviciilor de pilotaj ale Starlink, care nu au fost raportate anterior, pentru paza de coastă a Vietnamului, care a folosit sateliții pentru a ghida dronele în Marea Chinei de Sud și în Golful Thailandei, a declarat un al doilea oficial vietnamez.

Niciuna dintre surse nu știa dacă discuțiile vor fi reluate.

Cele trei surse, una din sectorul privat și două din organismele de stat vietnameze, au refuzat să fie numite deoarece informațiile nu erau publice.

SpaceX a purtat, de asemenea, discuții cu Vietnamul privind furnizarea de servicii tehnologice pentru avanposturile militare

SpaceX și Ministerul vietnamez al Informațiilor nu au răspuns la solicitările de comentarii. Ministerul vietnamez al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

SpaceX a încercat să obțină o excepție de la normele vietnameze care limitează proprietatea străină la o participație necontrolată de 50% în companiile de telecomunicații cu infrastructură de rețea, a declarat sursa din industrie.

Însă o revizuire a legii telecomunicațiilor din țară, aprobată de parlament în noiembrie, nu a ponderat limitele.

Într-un proiect de decret publicat în februarie, menit să pună în aplicare legea revizuită, autoritățile au adăugat cerințe pentru furnizorii de servicii prin satelit în ceea ce privește prezența locală și controlul traficului de date.

Sursa din industrie a declarat că SpaceX a purtat, de asemenea, discuții cu Vietnamul privind furnizarea de servicii tehnologice pentru avanposturile militare.

Navele chinezești, inclusiv nave ale pazei de coastă și de cercetare, navighează frecvent prin zona economică exclusivă (ZEE) a Vietnamului, potrivit datelor furnizate de serviciile de urmărire a navelor, ceea ce a declanșat proteste din partea Hanoi.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv zonele din ZEE a Vietnamului, recunoscută la nivel internațional, care se întinde la aproximativ 200 de mile marine (370 km) de la linia de coastă.

Luna trecută, un articol de opinie publicat în una dintre publicațiile militare chineze a descris desfășurarea Starlink ca fiind o "amenințare serioasă la adresa securității activelor spațiale ale diferitelor țări".

Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la o solicitare de comentari, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel