Disensiuni în UDMR. De Ce se opune Gyorgy Frunda comasării alegerilor

Liderii UDMR care susțin rămânerea alături de PDL sunt în minoritate, dar au o influență mai mare în Uniune, Marko Bela, Kelemen Hunor și Verestoy Attila fiind devotați regimului Băsescu.  Spre deosebire de formațiunile românești, UDMR nu lasă ca aceste dispute să iasă în spațiul public. Există modalități de a susține păreri contrarii liniei UDMR, respectând totuși disciplina de partid. Senatorul Gyorgy Frunda a declarat la RFI că o eventuală comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale ar pune alegătorul într-o situație foarte dificilă. Senatorul a precizat că "pierderea ar fi mult mai mare decât caștigul".

Comasarea alegerilor este o prioritate a regimului Băsescu, care vrea să înlocuiască dezbaterea electorală despre guvernare cu o dezbatere despre primari, drumuri, canalizare etc. Miza financiară este importantă, întrucât un singur tur de alegeri ar permite ca resursele partidelor să fie mai bine folosite pentru ”convingerea” electoratului. UDMR ar fi, teoretic avantajată de comasare, întrucât ar putea să-și scadă la jumătate costurile de campanie.

Totuși, mesajul lui Frunda avertizează că aceste cheltuieli pot fi minore în comparație cu riscurile: dacă în ciuda manevrelor politicianiste, regimul Băsescu va fi înlăturat de la Putere, UDMR riscă să fie exclusă pe termen lung de la guvernare. Oricum, influența Uniunii se va reduce simțitor dacă se află în tabăra PDL. În schimb, dacă se opune planurilor lui Băsescu, iar acesta, totuși, câștigă, va avea nevoie de UDMR pentru a reface majoritatea parlamentară.

Nicăieri în Europa alegerile nu se suprapun

Semnalul dat de Gyorgy Frunda, prin discursul de la RFI, este unul de alarmă pentru PDL. Odată ce popularitatea cuplului Băsescu-Boc nu dă semne de revenire, guvernarea trebuie să se bazeze doar pe santaj. Cointeresarea aliaților e tot mai greu de obținut, odată ce pierderile acestora ”sunt mai mari decât câștigul”. Opoziția sa la comasare este legată de principiile democratiei. ”Alegerile parlamentare și cele locale sunt două alegeri distincte, cu scopuri și finalizări distincte. De aceea, nicăieri în Europa, alegerile nu se țin simultan, comasat, pentru ca alegătorul are dreptul să fie informat separat și să decidă separat în ceea ce priveste alegerile locale, unde discutăm despre buni gospodari, primari, consilieri, și separat despre alegerile parlamentare, unde vorbim de probleme de ideologie generală, de viitor al țării, de formarea unui nou Guvern, de orientarea unei țări spre o anumită economie, spre o anumită fiscalitate, spre o anumită politică socială", a spus Frunda. Gyorgy Frunda a precizat că vom avea o "pierdere democratică importantă", în cazul comasării alegerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel