Sunt pensionări masive din sistemul de justiție, dar și teancuri de dosare. În acest context, se vorbește despre desființarea de instanțe.
Judecătorul Daniel Grădinaru, președintele CSM, a declarat, în ediția de luni a emisiunii ”Culisele Justiției” cu Laura Duță, că ”avem cam 20% din posturi neocupate și la judecători, și la procurori”. ”Blocarea posturilor, fără posibilitatea de a mai fi ocupate, ar valida o astfel de concepție, de a bloca justiția” a spus judecătorul. În 10 septembrie, a început procesul de admitere în magistratură, dar e un proces laborios, după cum afirmă judecătorul, care se va termina abia în martie 2024.
Președintele CSM a mai punctat că există o discuție în sistem despre o desființare de instanțe. El a precizat că sunt județe chiar și cu șase judecătorii, cu câte doi-trei judecători: ”Una e în reședință de județ, iar celelalte în orășele, comune cu 5000 - 7000 de locuitori”. ”Sigur că aceste instanțe și parchetele de pe lângă ele nu-și prea justifică existența, pentru că generează multe probleme. În primul rând, vorbim despre numărul mic de dosare, cheltuielile pentru sediu, pază”.
Conform acestuia, opoziția față de desființarea acestor judecătorii, dar și Curți de Apel (”15 în România sunt multe” spune Daniel Grădinaru) vine din zona politică. În Olanda, sunt doar patru Curți de Apel. ”Fiecare Curte cu practica ei” mai precizează Daniel Grădinaru despre riscul unei practici neunitare. ”Sunt judecătorii unde se pune problema de a le desființa” a adăugat el, precizând că trebuie regândit clar totul.
La CSM se va face un grup de lucru pentru o analiză complexă în acest sens. Va fi pusă în discuție desființarea instanțelor mici. ”Opoziția vine din...” a început să spună judecătorul, adăugând că demersul trebuie asumat de factorul politic, care trebuie să modifice legea de organizare a instanțelor. Întrebat dacă factorul politic nu ar fi mulțumit de o restructurare în justiție, Daniel Grădinaru a răspuns: ”Opoziția vine din zona factorilor politici de la nivel local, care spun că justiția trebuie să fie aproape de cetățean”.
Vezi mai mult în video de la min. 28:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News