Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a vorbit la DC News despre cum se reflectă asupra economiei utilizarea cât mai redusă de cash.
Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor și președintele Alpha Bank a vorbit, în cadrul emisiunii "Borza Analytica" de la DC News despre cât de importantă ar fi implementarea sistemului de case de marcat cu jurnal electronic şi, în general, despre beneficiile pe care le-ar avea extinderea sistemului de plată cu cardul. Rata de utilizare a plăţilor electronice este un semn de dezvoltare. Există, după cum a precizat Sergiu Oprescu, ţări în care se propune chiar eliminarea banilor cash - vezi Suedia - în timp ce România este, şi din acest punct de vedere, la coada clasamentului.
"Problema introducerii caselor de marcat cu jurnal electronic este o problemă de fiscalizare. Noi trebuie să încercăm să maximizăm veniturile la bugetul statului. E o problemă de matematică, înainte de a fi orice problemă. Iar pentru a maximiza veniturile la bugetul statului te uiţi la toate segmentele unde nu reuşeşti să fiscalizezi suficient de mult.
Îmi amintesc de iniţiative ale sistemului bancar de acum câţiva ani, când am plecat pe principiul că dacă se utilizează cardul bancar mai mult la comercianţi, ai mai multe şanse să fiscalizezi decât dacă scoţi banii de la ATM şi îi foloseşti ulterior", a declarat Sergiu Oprescu.
Minimizarea utilizării de cash
"De exemplu în Israel sau Suedia se gândeşte un sistem prin care să se minimizeze utilizarea de bani cash. Noi avem una dintre cele mai ridicate rate ale cash-ului în instrumentele bancare. Toate aceste aspecte sunt integrate într-un concept mai larg, adică aici trebuie să vorbesc despre digitalizare. Domeniul la care suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. […]
E un raport complex care ne artă că suntem în urmă pe fiecare indicator. Acest raport se calculează pe 5-6 criterii, unul dintre ele fiind nivelul de digitalizare al interacţiunii dintre administraţie şi cetăţean. Cât la sută din interacţiunea pe care o avem cu statul o avem în spaţiul digital. Din păcate avem cel mai scăzut nivel din Europa: undeva la 30%, ceea ce este foarte puţin", a mai afirmat Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
DECLARAŢIA LUI SERGIU OPRESCU AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu