Șefii care astăzi, până la prânz, au câștigat de 113 ori salariul anual mediu al unui muncitor de rând (studiu)

foto: Freepik
foto: Freepik

Se accentuează inechitățile la capitolul salarii dintre angajați și angajatori. 

Funcționarii de vârf din Financial Times Stock Exchange 100 Index au câștigat deja astăzi până la prânz mai mult decât salariul anual mediu al unui muncitor de rând.

FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange 100 Index) este un indice bursier al celor mai mari 100 de companii cotate la Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange) în funcție de capitalizarea lor de piață. Acest indice este un indicator al performanței generale a pieței bursiere din Regatul Unit și include companii de renume din diverse sectoare economice, precum energie, finanțe, tehnologie, sănătate și altele. Exemple de companii incluse în FTSE 100 sunt HSBC, BP, Shell, Unilever și AstraZeneca. FTSE 100 este adesea folosit ca o măsură a sănătății economiei britanice și a performanței marilor corporații din Marea Britanie.

Ce spun cele mai recente rapoarte de încasări

Se preconizează ca șefii FTSE să atingă un reper în a treia zi lucrătoare din 2025, cu un salariu mediu pe oră de 1.298 de lire sterline, spune High Pay Center. Astfel, salariul mediu pentru directorii executivi ai FTSE 100 este de 4,22 milioane de lire sterline, de 113 ori mai mare decât salariul mediu al unui lucrător cu normă întreagă de 37.430 de lire sterline, potrivit grupului de campanie High Pay Centre citat de The Guardian.

Directorii executivi ai companiilor FTSE 100 vor fi făcut mai mulți bani în 2025 luni până la prânz decât un muncitor de clasă mijlocie într-un an întreg, potrivit ultimei măsurători a inegalității dintre șefi și angajații lor. Asta înseamnă că angajatorii din Marea Britanie vor depăși salariul anual al angajaților lor în 29 de ore – sau luni în jurul orei 11:30, dacă au început să lucreze imediat după vacanța de Anul Nou. Mai trebuie știut că salariile muncitorilor s-au îmbunătățit ceva mai rapid de-a lungul anului, potrivit cifrelor dezvăluite de companii. Salariile șefilor au crescut cu 2,5%, față de 7% pentru muncitori. Cu toate acestea, plata șefilor este la niveluri record .

Studiul anual își propune să evidențieze disparitatea uriașă de salarizare a șefilor și a personalului acestora, un decalaj care a crescut în ultimele decenii, provocând apeluri la acțiune din partea sindicatelor și a unor politicieni.

Paul Nowak, secretarul general al Trades Union Congress, un grup sindical, a declarat: „Fiecare persoană care lucrează joacă un rol în vistieria Marii Britanii. Dar, în timp ce milioane de lucrători prost plătiți resimt încă efectele crizei costului vieții de zi cu zi, oamenii din vârf iau mai mult decât cota lor standard.”

Cel mai bine plătit director executiv

Pascal Soriot de la AstraZeneca este de câțiva ani cel mai bine plătit director executiv FTSE 100. El a primit un pachet de 18,7 milioane de lire sterline pentru 2024, în ciuda obiecțiilor acționarilor. Erik Engstrom, șeful companiei de date RelX și Tufan Erginbilgiç, șeful producătorului de motoare cu reacție Rolls-Royce, au primit ambii 13,6 milioane de lire sterline.

Salariul mediu echivalează cu plata la oră de 1.298,46 GBP sau aproape 22 GBP pe minut. Centrul de plată ridicată a presupus că directorii executivi FTSE lucrează aproximativ 62,5 ore pe săptămână.

În 2023, șeful Bursei de la Londra a susținut că firmele britanice ar trebui să plătească mai mult șefilor pentru a putea concura cu rivalii americani. Sindicatele susțin că salariile sporite ar trebui să revină lucrătorilor. TUC a spus că speră că proiectul de lege privind drepturile de angajare a guvernului laburist va îmbunătăți drepturile de negociere salarială și securitatea locului de muncă, precum și va împinge mai mulți oameni către aderarea la sindicat. Cu toate acestea, grupurile de afaceri au făcut lobby puternic împotriva proiectului de lege , despre care susțin că le va forța să majoreze prețurile.

Luke Hildyard a spus că disparitățile financiare alimentează diviziunea politică și că plasarea lucrătorilor în consilii de administrație ar ajuta la reducerea decalajului dintre lucrători și șefi. „Sentimentul că economia lucrează pentru îmbogățirea unei elite minuscule în detrimentul restului societății este o cauză subestimată a furiei populiste și a sprijinului pentru politica extremistă”, a spus el. „Politicienii care nu reușesc să abordeze această inegalitate alimentează unele probleme mari pentru viitor” a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel