Un noi studiu arată principalii responsabili pentru moartea cel puțin unui sfert dintre vertebratele terestre.
Mai mult de un sfert din totalul deceselor în rândul vertebratelor terestre au fost provocate de oameni, potrivit unui studiu realizat de Facultatea pentru Ştiinţa Mediului şi Pădurilor (ESF) din cadrul Universităţii din New York, relatează luni UPI. Cercetările realizate de instituţie, în cadrul cărora a fost analizată cauza morţii a 42.755 de animale în 1.114 de studii publicate, au arătat că oamenii sunt responsabili pentru moartea a 28% din totalul vertebratelor terestre.
'Ştim cu toţii că oamenii pot avea un efect substanţial asupra faunei şi florei. Faptul că suntem singurii din cele peste 35.000 de specii de vertebrate terestre din lume responsabili pentru mai mult de un sfert din decesele acestora ne oferă o perspectivă asupra dimensiunii efectului nostru', a declarat profesorul Jerrold L. Belant de la ESF. 'Şi asta este doar o cauză directă. Când iei în considerare şi dezvoltarea urbană şi alte schimbări de utilizare a terenurilor care reduc habitatele, devine clar că oamenii au un efect disproporţionat asupra altor vertebrate terestre', a mai spus el.
Citește și: Studiu despre dezvoltarea inteligenței. Rezultate surprinzătoare
Decesele la animale au fost înregistrate pe tot globul, în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia, Africa şi Oceania şi au inclus o mare varietate de specii, inclusiv mamifere, păsări, reptile şi amfibieni. Oamenii de ştiinţă au studiat rezultatele necropsiilor înregistrate între anii 1970 şi 2018. În timp ce 28% dintre decesele vertebratelor au fost provocate direct de oameni, este posibil ca oamenii să fie indirect responsabili pentru un procent mai mare. Pierderea habitatului, diversitatea genetică limitată şi reducerea populaţiilor animalelor vânate pot face animalele mai vulnerabile la cauzele naturale.
Noile descoperiri reflectă rezultatele studiilor anterioare, care arată că oamenii au un impact devastator asupra numărului de animale mari. 'Este mult mai probabil ca animalele mari să fie ucise de oameni decât speciile mai mici', a spus Hill. 'Sunt şanse mai mari ca animalele adulte să fie ucise de oameni', a mai spus el. 'Este un apel la trezire', a spus profesorul Jerrold L. Belant. 'Luaţi în considerare ratele defrişărilor şi albirea recifelor de corali din cauza creşterii temperaturilor mării. Aceasta este încă o dovadă care trebuie adăugată la listă, un alt exemplu al efectului pe care îl avem pe planetă', a mai spus el.
Citește și: Vremea pe glob - 2018, în topul celor mai calzi ani din istorie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu