Compania japoneză Hitachi a dezvoltat un nou sistem de stocare a datelor, care le păstrează nedeteriorate pentru 100 de milioane de ani și ar putea fi disponibil în 2015. Informațiile sunt gravate sub formă de puncte pe o lamelă de sticlă de cuarț cu patru straturi, cu ajutorul unui laser. Ele pot fi citite cu ajutorul unui microscop standard.
În trecut, sunetul pe discurile de vinil se degrada pe măsură ce îmbătrâneau. CD-urile și DVD-urile se zgârie și ele ușor, pierzând datele stocate. Chiar și sistemul mp3 de este destinat deteriorării în timp. Dar noul dispozitiv este, se pare, rezistent la căldură și apă, nu prezintă vulnerabilitate la o serie de produse chimice și nu este afectat de undele radio. Compania pretinde că sticla a rezistat la 3500 grade Fahrenheit (peste 1900 grade Celsius) timp de două ore, fără ca informațiile stocate să fie deteriorate.
PC World, revistă globală de computere și comunicații, afirmă că doar 2,5 centimetri pătrați de sticlă pot stoca peste 40 MG de date, ceea ce este mai mult decât un CD ( 35 MB pe 2,5 cm pătrați ), dar că aceasta va fi folositoare doar pentru arhive mari ale companiilor, nu pentru indivizi. Conform Hitachi, cele mai potrivite date stocate în acest mod ar fi cele care trebuie lăsate posterității, ca documentele istorice și artefactele culturale.
Mecanismul de stocare este conceput încă din 2009, dar compania a avut probleme cu timpul de scriere și de citire a datelor pe sticla respectivă, reușind să-l îmbunătățească de atunci, ajungând la 100 de puncte gravate simultan. Prețul estimat la care va fi disponibil este destul de mare, conform Tech Report, datorită echipamentului de scriere și citire, care este încă în dezvoltare.
Tot ce rămâne important este ca arheologii de peste 100 de milioane de ani să aibă la dispoziție microscopul standard cu care se poate citi acum informația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu