Disputa asupra suveranității teritoriilor Falkland/Malvinas reaprinde spiritele. Contextul cedării Insulelor Chagos

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

După decenii de dispute juridice și politice, Marea Britanie a semnat un acord prin care transferă arhipelagul Chagos către Mauritius, ca urmare a unui proces îndelungat de negocieri, notează BBC. 

Insulele Chagos, situate în Oceanul Indian, au fost un subiect de dispută internațională, locuitorii arhipelagului fiind forțați să se mute în anii '60 pentru a face loc unei baze militare americane pe atolul Diego Garcia.

În urma acestui acord, Marea Britanie și Mauritius au declarat că se angajează să repare „nedreptățile din trecut” și să sprijine locuitorii arhipelagului.

Insulele Falkland sunt un teritoriu britanic situat în sud-vestul Oceanului Atlantic. Argentina revendică de mult timp suveranitatea asupra insulelor, pe care le consideră parte teritorială încă din secolul al XIX-lea.

În 1982, Argentina a invadat insulele, declanșând un conflict cu Marea Britanie care a dus la un război de 74 de zile. După pierderi semnificative de vieți omenești de ambele părți, forțele britanice au recâștigat controlul asupra insulelor. De atunci, Marea Britanie a continuat să își apere suveranitatea asupra acestui teritoriu, invocând dreptul locuitorilor la autodeterminare.

Decizia Marii Britanii de a ceda controlul asupra Insulelor Chagos către Mauritius, după ani de negocieri, a generat noi tensiuni în legătură cu alte teritorii de peste mări, mai scrie BBC.

Răspunsul guvernatorului Insulelor Falkland

În urma acordului privind arhipelagul Chagos, Alison Blake, guvernatorul Insulelor Falkland, a emis un comunicat menit să calmeze temerile rezidenților legate de o eventuală cedare a suveranității. Ea a subliniat că există „diferențe esențiale” între situația juridică și istorică a Insulelor Chagos și cea a Insulelor Falkland.

„Angajamentul Marii Britanii față de suveranitatea Insulelor Falkland este nedezmințit și neclintit”, a declarat Blake, subliniind că dreptul la autodeterminare al locuitorilor insulelor este protejat și că niciun acord privind alte teritorii britanice de peste mări nu va compromite acest principiu.

Guvernatorul a subliniat că, în negocierile privind Chagos, miniștrii britanici au spus că nu vor accepta nicio înțelegere care ar putea pune în pericol alte teritorii.

Reacția Argentinei

Decizia Marii Britanii de a ceda Insulele Chagos a fost salutată de Argentina, care o consideră un pas spre eliminarea „practicilor coloniale învechite”. Ministrul de externe argentinian, Diana Mondino, a declarat că Argentina va continua să întreprindă „acțiuni concrete” pentru a recâștiga suveranitatea asupra Insulelor Falkland.

„Pe drumul pe care l-am început deja, cu acțiuni concrete și nu cu retorică goală, vom recupera suveranitatea deplină asupra Insulelor Malvinas”, a scris Mondino pe platforma X (fostul Twitter). Aceasta a reiterat că, în viziunea Argentinei, Insulele Malvinas au fost și vor rămâne argentiniene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel