După Spania, Africa de Sud este al doilea cel mai mare exportator de citrice proaspete din lume, majoritatea fiind direcționate către statele membre UE.
După ce Bruxelles a introdus noi cerințe de siguranță fitosanitară în iulie, Cape Town a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), contestând noile reguli.
Blocajul citricelor provenite din Africa de Sud a fost cauzată de o dispută cu privire la regulile de import. Ar fi vorba despre 3,2 milioane de cutii de citrice, în valoare de aproape 36 de milioane de dolari, care plecaseră din port și care, la sosirea în Europa, s-a constatat că documentația de însoțire a transportului nu era conformă noilor cerințe UE.
Noile măsuri de conformitate au intrat în vigoare în iulie, când navele erau deja pe mare, transportând sute de containere pline cu fructe.
"Este un adevărat dezastru", a declarat Justin Chadwick, CEO al Asociației Sud-Africane a Producătorilor de Citrice (CGA), potrivit Agrifood, adăugând: "Mâncarea fantastică, de calitate sigură este oprită acolo. Și asta vine într-un moment în care oamenii sunt îngrijorați de siguranța alimentară", a declarat acesta.
Regulile UE au fost introduse pentru a contracara potențiala răspândire a unei insecte cunoscută și sub numele de musca mediteraneană, un parazit originar din Africa subsahariană și dăunător al fructelor, în special portocale și grapefruit.
Temerea UE a fost posibilitatea ca insecta să pătrundă pe continentul european odată cu importurile de citrice. Practic, UE, prin implementarea măsurilor care au dus la blocajul citricelor, a dorit să evite răspândirea dăunătorului și în culturile europene, provocând daune foarte grave.
Noile măsuri impun fermierilor din afara UE să aplice tratament la frig extrem tuturor portocalelor destinate Europei, tratamentul constă în menținerea fructelor la temperaturi de 2 grade Celsius sau mai mici timp de 25 de zile.
Potrivit producătorilor sud-africani, utilizarea acestei tehnologii nu ar fi necesară, întrucât țara are deja propria metodă mai bine direcționată pentru a preveni infestarea.
În fața organelor OMC, Africa de Sud contestă cerințele UE, afirmând că acestea nu sunt ”bazate pe date științifice”, rezultând măsuri mai restrictive decât este necesar și deci ”discriminatorii”. Cape Town susține că are deja un sistem eficient împotriva insectei, care implică un tratament la rece, ”în timp ce măsura UE este o măsură generalizată care acoperă toate portocalele”, a spus un reprezentant al producătorilor.
Nivelul tratamentului la rece ar fi, prin urmare, proporțional cu riscul de infestare. Cerința cerută de UE, în schimb, ar exercita o presiune suplimentară inutilă, având în vedere costurile, asupra unui sector aflat deja în dificultate.
Un impact semnificativ au și costurile de transport, care au fost afectate atât de pandemie, cât și de creșterea combustibilului, precum și de prețul îngrășămintelor, care au crescut odată cu războiul dintre Ucraina și Rusia, unul dintre cei mai mari producători mondiali.
Pentru Africa de Sud, Europa reprezintă principala piață pentru industria citricelor, ajungând la aproape 2 miliarde de dolari, egal cu aproximativ 37% din totalul exporturilor.
Producătorii de fructe ar fi avut prea puțin timp să se adapteze, deoarece noile reguli au intrat în vigoare în plin sezon de portocale din Africa de Sud, când operațiunile de export erau în plină desfășurare. În așteptarea unei decizii internaționale, Guvernul sud-african s-a grăbit să emită noi documente pentru transporturile care îndeplinesc noile criterii, dar sute de containere ar putea fi distruse.
Părțile au la dispoziție 60 de zile pentru a negocia o soluție. În caz contrar, se va putea apela la un grup de experți pentru a soluționa problema, chiar dacă Bruxelles-ul spune că este sigur de ”compatibilitatea cu OMC” a măsurilor sale.
”Obiectivul criteriilor UE de siguranță fitosanitară este de a proteja teritoriul UE de potențialul impact semnificativ asupra agriculturii și mediului, în cazul în care acest dăunător se instalează în UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News