EXCLUSIV  DISPUTĂ la vârf. Au apărut DOVEZI. Avram Iancu, sportivul premiat cu "Steaua României", CONTESTAT. Nume din sport, detalii INCREDIBILE: A INTIMIDAT un copil

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Nume mari din domeniul sportiv îi contestă activitatea lui Avram Iancu, bibliotecarul din Hunedoara. DC News a intrat în posesia unor materiale, dar a și discutat cu specialiști care îi pun la îndoială meritele. 

Un scandal uriaș ia naștere în sportul românesc, iar în prim-plan este chiar bibliotecarul din Petroșani, județul Hunedoara, Avram Iancu, cunoscut pentru performanțele sale de înot în ape libere. Redacția DC News a intrat în posesia mai multor materiale, dar a discutat și cu personalități în domeniu care îi contestă realizările. Nu în ultimul rând, pentru fiecare punct în parte, a fost solicitat punctul de vedere al sportivului. 

Pentru meritele sale de-a lungul timpului, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 12 decembrie 2018, decretul de decorare a lui Avram-Marius Iancu. ”Astfel, în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru excepţionala performanţă sportivă, pentru determinarea, pasiunea şi perseverenţa cu care şi-a desăvârşit poziţia de  înotător ultra-performant la nivel naţional şi internaţional, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Avram-Marius Iancu”, conform site-ului Administrației Prezidențiale.

Primul român care a traversat Canalul Mânecii?

Poate una dintre cele mai contestate performanțe ale lui Avram Iancu este aceea că ar fi primul înotător român care a traversat Canalul Mânecii. În 2016 presa din România publica materiale în regim de ”breaking news” anunțând performanțele sportivului. Un bibliotecar din Hunedoara, în vârstă de 40 de ani, primul român care reușește să traverseze Canalul Mânecii, un vis de-al său din copilărie.

În anul 2015, după ce ar mai fi încercat de două ori să treacă peste Canalul Mânecii, dar nu ar fi reușit, Avram Iancu s-a întâlnit cu înotătorul român Dan Cantă, în vârstă de 16 ani și cu mama sa într-un local din Dover, Anglia. Sportivul Dan Cantă era programat să traverseze Canalul Mânecii cu două zile înaintea lui Avram Iancu.

În materialul video, obținut în exclusivitate de DC News, Avram Iancu încerca să îi convingă pe cei doi, Dan Cantă și mama lui, să nu facă ”mare zarvă” în presa din România în caz că tânărul va reuși traversarea, mai ales că s-au mutat în Australia. În acel an, Dan Cantă a reușit traversarea, iar Avram Iancu nu ar fi reușit. Ulterior, când a traversat Canalul Mânecii în 2016, Avram Iancu a fost declarat de presa din România că a fost primul român care a traversat acest canal.

Dovada trecerii în ordine cronologică a sportivilor români peste Canalul Mânecii este publică și pe site-ul oficial Channel Swimming Association.

Canalul Mânecii a fost traversat astfel în 2015 de înotătorul Dan Cantă, în 2016 de Marius Avram Iancu, iar mai apoi, tot în 2016, de către Paul Georgescu.

Au fost amenințați? Declarația mamei lui Dan Cantă

”Când a auzit că Dan e român și că vrea să treacă (n.r. se referă la Canalul Mânecii) s-a purtat foarte urât, foarte urât. În timp ce fiul meu trecea Canalul el trimitea pe Facebook tot felul de răutăți, că nu e român, tot felul de chestii. Noi suntem clar români. Oriunde trăiești în lume, ești român. Deci a fost foarte răutăcios cu băiatul meu care era un copil. Înțeleg să te pui cu unul de seama ta, dar să fii gelos și să intimidezi un copil, mi se pare foarte urât. Totdeauna a fost foarte rău”, a explicat mama lui Dan Cantă în exclusivitate pentru DC News

Întrebată dacă au fost amenințați de către Avram Iancu, aceasta a răspuns: 

”Nu pot să zic că a fost o amenințare, dar ne-a amenințat că el (n.r. Dan Cantă) nu este român, că este jumătate, că nu ar trebui să participe pentru un dublu record, când Asociația de la Canalul englez recunoaște că poți să ai două cetățenii. Așa este în toată lumea. Eu să spun personal, dar nu am nicio dovadă, eu cred personal că el nici nu a trecut Canalul. Cred că nu a terminat multe înoturi de care a spus. Am făcut și eu Canalul cu băieții mei și știu ce înseamnă, știu când cineva e fake. Eu cred că el a făcut foarte mult fake. Nu am cum să dovedim, dar după cum arată toate filmările lui... nu așa arată unul care a terminat 24 de ore de înot. Eu trăiesc printre înotători aici în Australia. Fiul meu a fost primul român care a terminat Triple Crown, la 17 ani. Cel mai tânăr din lume care a făcut asta. Este foarte urât ce a făcut Avram Iancu. S-a pus la minte cu un copil și a mințit la toate televiziunile că el a fost primul român care a traversat Canalul Mânecii. Un adevărat atlet, chiar dacă pierzi, știi să pierzi și recunoști eforturile celorlalți, dar el nu. Este foarte urât că nu a recunoscut eforturile unui copil. Este ceva inadmisibil să te pui la mintea unui copil. Este foarte urât. Eu cred personal, ca înotătoare și eu de asemenea, el nu a făcut multe înoturi. Dacă te uiți la toți înotătorii ce fac, e altceva. Ce a făcut peste Dunăre e un ”joke”, o glumă. Și să mai spun ceva. Maica mea aproape a murit de inimă când a văzut ce dădeau toate televiziunile. Când l-a văzut pe Avram Iancu la televizor că el e românul primul care a trecut Canalul. Imaginați-vă cum s-a simțit toată familia mea. Și ce îi spunea pe video, că el nu e român, că el nu a mâncat brânză din România. Este o măgărie”, a mai declarat mama lui Dan Cantă. 

Youtube video image

Cum a reacționat Avram Iancu

Contactat de DC News pentru a obține un punct de vedere, Avram Iancu a comentat astfel subiectul:

”De ce nu ați făcut această investigație sau de ce nu ați încercat să clarificați acest lucru atunci în 2015. Canalul Mânecii, dacă vreți să aflați dvs. exact toată povestea, o puteți face dacă intrați pe site-ul meu oficial. Cu referire la Dan Cantă eu chiar spun acolo că este primul român care traversează înot Canalul Mânecii. Ba mai mult, înaintea lui, faptic vorbind, Andrei Roșu, un alt român, a reușit să traverseze Canalul Mânecii în 2015, înaintea tuturor cu costum de neopren. Deci lucrurile acestea sunt foarte clare. Nu are nicio relevanță. 

În 7 august 2014 eu sunt primul român din istoria tuturor timpurilor care înoată în Canalul Mânecii. Eu sunt primul român care faptic am început această poveste a traversării înot a Canalului Mânecii, nu am reușit din prima, e adevărat că am reușit din a patra încercare. Eu nu susțin că sunt primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, dar sunt primul român născut și crescut în România care a traversat Canalul Mânecii. Născut și crescut în România. Dar, da, Dan Cantă a trecut înaintea mea, toată stima pentru băiat. 

Faptic, primul român care a traversat Canalul Mânecii a fost Andrei Roșu, după aceea a venit acest tânăr, pentru care am toată stima, Dan Cantă și a traversat înot Canalul Mânecii și el devine oficial primul român care a traversat înot Canalul Mânecii. Dar în același timp el este și australian. Vă trimit certificatul lui să vedeți. Și în site-ul meu am trecut că el e primul român care a traversat Canalul Mânecii. Toată stima, atât pentru performanța lui cât și pentru tot ceea ce face. Faptic vorbind, eu sunt primul român născut și crescut în România, cu cetățenie unică. El este australian de origine română. Dar după el, eu sunt primul român, din România, care a traversat înot Canalul Mânecii și înaintea tuturor eu sunt românul care a pornit revoluția înotului din ape deschise. După a mai trecut un român. Toată stima și pentru el. Dar înaintea tuturor eu am înotat. Nu puteți să vă bateți joc de pionierul traversării înot a Canalului Mânecii. Am muncit. Am înotat acolo 17 ore și 54 de minute încontinuu. Am dovedit că se poate. Deci a fost o discuție privată între doi oameni”, a declarat Avram Iancu pentru DC News

100 km peste Prut, alături de sportivul Ion Lazarenco

O altă performanță contestată a înotătorului Avram Iancu este aceea că în 2018 a traversat înot Prutul, până la vărsarea în Dunăre, alături de sportivul din Republica Moldova, Ion Lazarenco. Un traseu de aproximativ 100 de kilometri în semn de prețuire a României Mari în Anul Centenar.

Pentru că nu putea să țină ritmul cu înotătorul moldovean și pentru că traseul ar fi fost mult prea dificil pentru Avram Iancu, acesta ar fi fost ajutat de un caiacacist. Practic, Avram Iancu s-ar fi ținut de un caiac în timp ce Ion Lazarenco traversa înot Prutul, au declarat surse pentru DC News

Contactat de DC News, sportivul Ion Lazarenco nu a vrut să comenteze evoluția sa alături de Avram Iancu peste Prut, dar a ridicat un semn de întrebare.

”Eu știu un lucru. Foarte mulți înotători de talie mondială îl au pe Avram Iancu sub semnul întrebării. Am înțeles și de la președintele mondial și de la mai mulți oameni de talie internațională că îl au sub semnul întrebării că dacă ceea ce face face transparent”, a declarat Ion Lazarenco.

De asemenea, pe Facebook Avram Iancu a postat o fotografie în care se ține de caiac, fapt ce este interzis de regulament în competițiile de înot în ape libere. 

L-a ajutat, dar nici nu știe regulamentele 

Ulise Galu, caiacacistul lui Avram Iancu, a dat explicații în exclusivitate pentru DC News. Acesta a susținut că l-a ajutat pe Avram Iancu în proiectele sale, dar a afirmat că nu cunoaște regulamentele de concurs. 

”Lumea aia e. Fix ca guvernanții. Unii fac ceva, pe alții îi doare în pix. Am fost în primul rând pe Dunăre, nu mai știu câte zile. I-am dat să mănânce, să bea. A avut momente grele, nu grele, foarte grele. A făcut o lipotimie. Era foarte frig. L-am ajutat. M-am dus la el, l-am scos afară, l-am îmbrăcat. Dar nu l-am ajutat în ceea ce privește înotul. L-am ajutat să termine ceea ce avea de făcut”, a declarat Ulise Galu. 

Întrebat despre fotografia în care Avram Iancu se ține de caiac și dacă are cunoștințe despre regulamentele oficiale, acesta a răspuns: 

”Se ține de caiac. Dacă așa e poza, așa e. Nu e trucată. Eu nu știu regulamente. Pe mine nu mă interesează regulamentele. M-am dus și l-am ajutat. Nu l-am tras niciodată cu caiacul, i-am dat să mănânce, i-am dat să bea, l-am ajutat pe noapte să navigheze cât mai bine și cu asta basta. Eu zic că au fost lucruri firești. Vă zic direct. A înotat, dar, e foarte important. Ideea este că l-am ajutat, mult, dar nu să îl trag după mine. M-a chemat să îl ajut într-un proiect. De fapt mai multe”, a mai declarat Ulise Galu pentru DC News

Avram Iancu a clarificat faptul că nu a fost o competiție

Avram Iancu a specificat că această performanță nu a fost una competițională ci în scop de a transmite un mesaj. 

”Sunt niște minciuni frustrate. Extraordinar de nasoale pe care alții din frustrare le scot. A fost un înot simbolic. La acel înot cu Ion Lazarenco, rămân înmărmurit de ceea ce aud. Deci din niște lucruri extraordinare, unii, alți înotători, profesioniști în ghilimele, sunt extrem de frustrați și, pentru că eu am anumite performanțe mai bune decât ei, ei lansează pe piață tot felul de discuții de genul acesta pe care eu pe viitor, m-am și consultat cu avocații mei, eu o să îi dau direct în judecată. Atunci când se face un înot oficial e oficial și atunci când e de a transmite un mesaj sau caritabil e cu totul altceva. Noi acolo am înotat trei zile simbolic. Intram în apă, ieșeam când voiam, mâncam, iară intram în apă, nu a fost un înot oficial, dar a fost un înot foarte frumos, faptic. Înotam umăr la umăr. Sunt niște aberații pe care niște oameni le scot la adresa mea”, a explicat Avram Iancu pentru DC News

În ceea ce privește fotografia controversată:

”Care-i problema că m-am ținut de caiac? Nu am voie? Da nu am pretins că nu mă voi ține de caiac. Eu nu am întregistrat înotul de pe Marea Neagră niciunde. Nu mi-am dorit să fie un înot oficial. A fost un înot simbolic”, a explicat Avram Iancu.

Avram Iancu traversează Marea Neagră de la Sulina la Istanbul

În 2018 Avram Iancu a traversat Marea Neagră de la Sulina la Istanbul. Aproximativ 680 de kilometri parcurși în mai multe etape în 60 de zile. Pentru această performanță, dar și pentru cariera sa, Avram Iancu a fost decorat la finalul anului de către președintele Klaus Iohannis. 

„Au fost 60 de zile! Au fost parcurși 680 de kilometri, mai mult decât estimarea inițială. La capătul cursei am înotat și Strâmtoarea Bosfor, în întregime. A fost o cursă cu multe dificultăți, pe toate planurile. Dacă ar fi să le înșir n-aș mai termina. Dar, oricât de multe ar fi fost, acestea pălesc în comparație cu sacrificiul lui Brâncoveanu și al fiilor săi. În acest an unic în care sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, acesta a fost felul meu de a sărbători Centenarul”, a scris Avram Iancu pe Facebook la vremea respectivă. 

În ceea ce privește acest record, surse au declarat pentru DC News că pe traseul Elenite – Szopol (aproximativ 50km), Avram Iancu ar fi pus caiacacistul să meargă cu GPS-ul său pe ambarcațiune, iar el s-ar fi deplasat cu mașina de suport până la destinație. 

DC News a discutat și cu alți specialiști în domeniu, care nu au dorit să le fie cunoscută identitatea, care au fost în echipa lui Avram Iancu dar și a altor sportivi, și care au susținut că ”unele lucruri sunt mai puțin frumoase, dar fiecare pasăre pe limba ei piere”. 

Cum a reacționat Avram Iancu 

”Domnule, iar nu există obiectul muncii. Până aici eu am înotat Dunărea. Aici sunt niște acuze în aceeași categorie a oamenilor care aruncă chestiuni pe piață fără niciun argument. Toate înoturile mele neoficiale sunt contestate pentru a le pune în umbră pe cele oficiale”, a susținut Avram Iancu. 

Comunicatul de presă dat de Avram Iancu la vremea respectivă 

"Mâine, în 2 septembrie al Anului Centenar, începând cu ora 10, de la kilometru zero al Dunării, din Sulina, voi pleca înot în Marea Neagră, până la Istanbul. Dedic întregul efort al celor 45 de zile de călătorie, întru amintirea marelui Constantin Brâncoveanu, domnitorul Țării Românești. Pericolele din valurile înspumate ale mării pălesc în fața sacrificiului și supliciului la care a fost supus Brâncoveanu și  cei 4 fii ai săi. Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic! Cât timp se va găsi în inima mea o fărâmă din credința ce se găsea în inima lui, voi reuși! Există, în lumea asta, valori pentru care merită să lupti și care transcend chiar și moartea!".

Zeci de ore de înot fără oprire și un ”happy end”?

Nu în ultimul rând, presa din România a scris recent despre un ”caz de impostură în sport” în ceea ce îl privește pe Avram Iancu. Acesta a parcurs 107 km pe Dunăre în 36 de ore de înot. La finalul evoluției el a ieșit din apă în picioare, comportament ce este contestat de specialiști.

Un studiu de caz despre cum se comportă înotătorii de performanță, care parcurg minimum 24 de ore de înot fără oprire, a fost făcut și pus în comparație cu reacția de la finalul cursei de pe Dunăre a lui Avram Iancu. Materialul video a fost publicat de Business Philosophy. 

Mai mult, recordul privind traversarea Dunării este pus la îndoială și de alți specialiști cu care a stat de vorbă DC News. Înotul în Dunăre presupune obținerea unor autorizații speciale, iar regulile din Ungaria și România sunt foarte stricte, acesta fiind un canal navigabil. 

”Tare îmi e greu să cred că domnul Avram Iancu avea un acord. Dacă a avut de ce nu îl prezintă?”, a susținut sursa DC News, sub protecția anonimatului. 

Avram Iancu este de altă părere 

”Cine spune că înotătorii nu se pot ține pe picioare. Vă arăt film, femeia care a stabilit recordul mondial iese afară și sare într-un picior de bucurie. Sunt niște speculații pentru a anihila un om de pe piață. Am înotat toată Dunărea, oficial. Am avut autorizații. Am avut totul prin Ministerul Afacerilor Externe. Dacă se fac săpături, am avut număr de înregistrare. Să nu stârnească cineva lucruri atât de oribile pentru că voi veni în instanță. Am muncit șapte ani la imaginea mea. Voi veni și voi dovedi lucrurile clar oficial. Ce se face acum este o instrumentare de o joasă speță. Ei contestă că am înotat 36 de ore în Dunăre, un record absolut, am avut 10 oameni după mine și doi observatori oficiali. Au apărut niște frustrări că ei nu pot să înoate atâta, iar acum atacă anumite înoturi ale mele care nu sunt oficiale”, a declarat Avram Iancu pentru DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel