EXCLUSIV  Dispută la vârful puterii pe seama facturilor la energie. Bulai: Ce culoare să aibă cel sacrificat? Mai cu roșeață, mai gălbior?

Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu
Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu

Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit despre cine-și asumă responsabilitatea în criza prețurilor la energie, la „Nod în papură”.

"Cine este Moțoc în cazul crizei facturilor?" Acesta este întrebarea pe care Val Vâlcu i-o adresează lui Alfred Bulai în emisiunea „Nod în papură”.

Youtube video image

„În istorie era sacrificat câte unul pentru nereușite. Era secetă? Îl jertfea pe unul să liniștească mulțimea, un fel de «Capul lui Moțoc». Acum, în criza facturilor, nimic... partidele de la guvernare sunt solidare cu miniștrii, autoritățile de reglementare”, a spus Vâlcu.

„Deocamdată trebuie să luăm în calcul că amenințarea în spațiul public cu facturile este mai mare decât realitatea, adică se vorbește foarte mult de creșteri și se dau exemple reale, dar încă nu se văd efectele”, a răspuns Bulai. „Eu sincer n-am cunoscut pe nimeni căruia să-i fi crescut factura”, a reacționat jurnalistul.

Problemele vor veni când nu se mai pot plăti facturile

„Problema sigur că este reală, dar pe de altă parte și dacă vin facturile nu apare o reacție uriașă la prima factură. Bolborosește pe acolo societatea, mai vociferează careva, dar când apar problemele? Păi când există imposibilitatea de a le plăti. Românul, care este obedient de fel, nu revoluționar, va încerca să facă tot posibilul să plătească și să consume eventual mai puțin luna viitoare, pe principiul ăsta va fi.

Nu suntem neam de revoluționari, mai ales că o mare parte din revoluția activă nu mai e în România. Problema este când ajungi la o limită la care nu mai e posibil acest lucru”, a mai spus Alfred Bulai.

Cine este fecioara sacrificată de politicieni?

„Bun, sacrificăm o fecioară, sacrificăm un fecior? Că miniștrii văd că nu se tem”, mai spune Vâlcu. „Deocamdată, cred eu, există un gen de dispută acolo la vârf: ce culoare să aibă ăla sacrificat? Adică să fie mai cu roșeață, mai gălbior?”, răspunde Bulai.

„Deci, în momentul ăsta, se vor ține tare și nu vor mai sacrifica pe nimeni?”, mai întreabă jurnalistul. Răspunsul sociologului a fost: „Nu, momentul nu este bun, după mine prin februarie trebuie să iei măsuri de genul ăsta. Deocamdată e prea...”.

„Păi da, dacă-l razi pe pesedistul de la ANRE o să zică lumea că PSD e de vină. Dacă-l razi pe ministrul Energiei, o să spună că PNL e de vină”, mai spune Val Vâlcu.

Se dau tunuri

„Păi de aceea le e frică, nu vor să-și asume greșelile, încearcă să evite. Pe de altă parte, politica românească merge pe principiul minime rezistențe de ani și ani întregi. Merg cât pot, după care iau măsuri. E și un balet aici, vezi șmecheria cu anexa greșită. Cine a vrut să facă ce a vrut a făcut ce a vrut pentru că, de fapt, erau asigurați legal. Îi las cu asta o lună, două, după care iau atitudine. Oricum reglementez și va fi mai puțin, dar tot mai mult decât înainte. Am înțelegerea cu ăia că au făcut profit mare, au dat niște tunuri instituțiilor publice, nu pensionarilor. Pe de altă parte se va veni victorios că s-a limitat, că s-a făcut”, a mai precizat Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel