Disruptor endocrin. Un ACID folosit în cosmetice, dovedit a fi toxic pentru sănătatea hormonală

Pexels
Pexels

Cosmeticele cu acizi, deși oferă rezultate rapide și de durată, pot crea probleme ale sistemului endocrin. 

Comitetul științific pentru siguranța consumatorilor (SCCS) al UE a publicat un aviz cu privire la acidul salicilic din produse cosmetice, informează The Chemical Compliance Company. Autorii scriu că utilizarea acidului salicilic în calitate de conservant este sigură până la o concentrație de 0,5%. Dar avizul nu se aplică produselor utilizate pe cale orală, cum ar fi pasta de dinți și apă de gură, sau produselor pulverizabile care pot afecta plămânii la inhalare. Autorii subliniază, de asemenea, că utilizarea substanței în produse precum loțiuni de corp, fard de ochi, rimel, creion de ochi, ruj și deodorante roll-on este sigură numai în limite definite.

Acidul salicilic este periculos atunci când este înghițit, deoarece este un iritant, nu trebuie să intre în contact cu ochii sau cu membranele mucoase. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să evite utilizarea preparatelor care includ acid salicilic.

Cercetătorii danezi au făcut descoperirea

La sfârșitul lunii decembrie, un grup de oameni de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca a publicat un studiu care arată că acidul salicilic funcționează ca un perturbator endocrin.

Acidul salicilic este unul dintre ingredientele dermatologice utilizate cel mai frecvent în rețete. Pe Lista Galbenă a Medicamentelor (din Germania) există 79 de preparate care includ acid salicilic.

Inamicii sănătății hormonale

Mirosul plăcut al unei flori sau al unui fruct bine copt este plăcut și poate intoxica simțurile în cele mai frumoase moduri. Parfumul a fost un produs cosmetic care a făcut parte din rutina de înfrumusețare pentru mii de ani, însă în prezent a devenit și un element dăunător pentru sistemul hormonal, în special cel al femeilor. Nu puține persoane au acuzat dureri de cap, amețeli sau greață după ce au purtat un anumit parfum, scrie Atlas of Drug and Nutrition. 

Aplicând pe piele lichidul parfumului, nu luăm cu noi doar miresmele plăcute, ci și un cocktail de soluții chimice periculoase care pun în pericol echilibrul sistemului hormonal. 

Ftalații, inamicii principali

Un studiu a demonstrat faptul că 70% din parfumurile testate conțineau ftalați, care sunt cunoscuți pentru perturbările pe care le produc în sistemul hormonal. Odată absorbit parfumul în piele, compușii chimici reușesc să oprească procesele hormonale ori să mimeze blocarea acestora. În fiecare dintre cazuri hormonii care sunt responsabili de o mulțime de sisteme esențiale ale corpului, prin întreruperea lor, pot afecta buna funcționare a organismului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel