Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a fost înregistrată de o stație seismică din România

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Seismologii din Norvegia spun că distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a fost înregistrată în România.

Norwegian Seismic Array a precizat că semnalele de la o stație regională din România indică o explozie la ora 02:54, conform Euromaidanpress.

NOSAR a analizat semnalele seismice de la stațiile regionale privind prăbușirea barajului Kahovka din sudul Ucrainei și a concluzionat că a avut loc o explozie la baraj, marți noaptea.

Ora și locația (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu rapoartele din presă despre prăbușirea barajului Kakhovka, potrivit NORSAR. Magnitudinea estimată este între 1 și 2, ceea ce înseamnă că acțiunea cinetică a fost foarte probabil utilizată pentru a distruge barajul.

Mai mult, pe baza analizei, NORSAR a raportat semnale slabe de la un eveniment seismic anterior, de la ora 02:35, provenind din direcția barajului Kahovka.

De asemenea, rețeaua seismică Bucovina (BURAR) din România, o stație la aproximativ 620 de kilometri de barajul Kakhovka, a raportat semnale seismice în zona barajului, indicând o explozie.

CITEȘTE ȘI     -      Relația Moscova - Budapesta funcționează perfect. Rusia a transferat în Ungaria prizonieri de război ucraineni din regiunea Transcarpatia

Hidrocentrala Kahovka din sudul Ucrainei a suferit distrugeri semnificative la 6 iunie, provocând inundații pe scară largă, evacuarea în masă a civililor, pierderi militare și ridicând întrebări cu privire la ce urmează să se întâmple.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, detonarea barajului a avut loc la 02:30, pe 6 iunie. Rusia a desfășurat operațiuni imediat după ce a capturat hidrocentrala Kahovka în februarie-martie 2022. În aprilie 2022, Rusia a efectuat exploatarea suplimentară a ecluzelor și a plasat explozibili în baraj, potrivit Serviciului de Informații al Ucrainei.

Hidrocentrala Kahovka a fost o centrală electrică de pe râul Dnipro, în Nova Kahovka, un oraș-port situat pe malul sudic al lacului de acumulare. Scopurile principale ale barajului au fost generarea de energie hidroelectrică, irigarea și navigația. A fost al șaselea și ultimul baraj din salba de baraje de pe Nipru.

CITEȘTE ȘI      -      Dmytro Kuleba aplaudă „mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel