”Divide et Impera”. China încinge spiritele în Uniunea Europeană: Ce au de împărțit Ursula von der Leyen și Charles Michel

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Rivalitatea dintre cei doi președinți vizează relațiile cu Beijingul și dependența de materiile prime necesare tranziției „verzi” a industriei europene.

Ursula von der Leyen și Charles Michel sunt din nou în centrul tensiunilor la vârful UE. Weekendul trecut, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat la Washington un acord cu Joe Biden care prevede, printre altele, o legătură mai strânsă între cele două maluri ale Atlanticului care face referire la materiile prime. O mișcare anti-Beijing care nu i-a plăcut deloc președintelui Consiliului European, Charles Michel, care chiar a făcut apel la experții în legislația UE să blocheze acordul.

În urma acordului, birourile lui Michel au cerut de fapt serviciilor juridice ale Consiliului să verifice dacă von der Leyen a acționat dincolo de limitele mandatului său în declarația comună semnată cu Biden. 

Un demers care nu a dus încă la niciun rezultat, dar care a fost o premoniție a unei ciocniri care a avut loc ieri în Parlamentul European. În cadrul dezbaterii de la Strasbourg, Michel, deși a admis că ”nu există echidistanță între Statele Unite și China” din moment ce cu Washington ”suntem un aliat puternic, loial și fidel”, a reiterat că în orice caz ”China este o realitate, un de fapt, un jucător important pe scena internațională, și de aceea – a adăugat el – mi se pare că există trei elemente cheie în relația noastră cu Beijingul”. 

”Dialog cu Beijingul”

Potrivit Europa Today, Președintele Consiliului European a invocat așadar ”apărarea drepturilor omului” și necesitatea ”reechilibrării relațiilor economice cu China”, dar și că ”nu există altă opțiune decât dialogul cu Beijingul pe probleme globale precum cele legate de schimbările climatice și sănătatea globală”.

Dimpotrivă, von der Leyen a preferat să sublinieze amenințările reprezentate de superputerea asiatică de care UE este din ce în ce mai dependentă de materii prime.

Partenerii de încredere

”Astăzi, UE depinde în mare măsură de unele țări terțe și primim 98% din aprovizionarea noastră cu pământuri rare și 93% din magneziu din China”, a spus von der Leyen în plen.

”Pandemia și războiul ne-au învățat o lecție despre dependențe. Dacă vrem să fim independenți, trebuie urgent să ne consolidăm și să ne diversificăm lanțurile de aprovizionare cu parteneri mai apropiați”, a adăugat ea înainte de a cita un furnizor de materii prime de încredere de către Comisie: Canada.

”Am fost în Canada săptămâna trecută, unde companiile europene fac exact asta în ceea ce privește aprovizionarea cu nichel cu conținut scăzut de carbon pentru a produce baterii aici în Europa”, a explicat von der Leyen.

Citește și: Europa se întoarce la minerit. Planurile UE de a extrage materii prime. România e pe listă

Rivalitatea și superputerile

Rivalitatea dintre Charles Michel și Ursula von der Leyen - primul dialogând mai mult cu Beijingul, cel de-al doilea mai sensibil la preocupările SUA - ar putea apărea și săptămâna viitoare când cei douăzeci și șapte de lideri ai UE se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta despre competitivitatea pieței unice și despre relaţia dificilă cu cele două superputeri.

Pe masa șefilor de guvern va fi și Actul materiilor prime critice, planul pe care von der Leyen îl va prezenta cu obiectivul declarat de a face UE mai autonomă față de China în ceea ce privește materiile prime necesare conversiei ”verzi” a economiei europene.

”Vrem să extragem mai multe materii prime și minerale din Europa și să ne creștem capacitatea de procesare la cel puțin 40% din consumul anual”, a anticipat președintele Comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel