Irlandezii au aprobat cu o majoritate zdrobitoare, în cadrul unui referendum ale cărui rezultate au fost anunţate duminică, ridicarea restricţiilor legate de divorţ, un nou episod din seria de schimbări care are loc în această ţară cu o veche tradiţie catolică, informează AFP.
În total, 82% dintre votanţi s-au pronunţat pentru abrogarea unei dispoziţii constituţionale ce obligă cuplurile să trăiască separat în timpul a patru dintre cei cinci ani care le precede cererea de divorţ.
Referendumul a avut loc vineri, în acelaşi timp cu alegerile europene în Irlanda, cu o rată de participare de 51%. Guvernul irlandez şi-a făcut publică intenţia de a prezenta un nou proiect de lege ce reduce durata de separare obligatorie la doi ani din cei trei care preced divorţul.
Divorţurile pronunţate în străinătate vor fi de asemenea recunoscute drept valide în Irlanda. Perioada de separare obligatorie de patru ani era o condiţie moştenită de la un precedent referendum, din 1995, în timpul căruia irlandezii au votat pentru legalizarea divorţului cu o foarte mică majoritate de 50,3%.
Rezultatul acestui nou referendum a fost proclamat la exact un an după plebiscitul în timpul căruia irlandezii s-au pronunţat în proporţie de 66% pentru ridicarea interdicţiei constituţionale de avort.
Dacă rezultatele referendumului asupra avortului au fost sărbătorite de mulţi la Dublin, cele asupra divorţului au fost primite cu indiferenţă. În octombrie, alegătorii irlandezi s-au pronunţat pentru abrogarea unei dispoziţii constituţionale, foarte rar aplicate şi căzută adesea în derizoriu, care interzice blasfemia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News