DLAF ia la puricat toate proiectele derulate de comunele ieșene

primarie comunala iasi
primarie comunala iasi

Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) vrea să verifice toate proiectele derulate de comunele ieşene care au fost câştigate de primari în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), informează Evenimentul.

Autor: Adi Stroescu

primarie comunala iasi26 dintre acestea fiind în prezent în implementare pe măsura 322, privind renovarea şi dezvoltarea satelor. Valoarea totală a proiectelor trece de 75 milioane euro. Pe fir a intrat şi DNA, una dintre anchetele recent declanşate fiind cea de la Prisăcani, de unde au ridicat, săptămâna trecută, mai multe documente şi unităţi de stocare a informaţiilor în format electronic

Printre cele mai recente opriri ale inspectorilor DLAF se numără comunele Ipatele şi Golăieşti, autorităţile locale de aici câştigând proiecte finanţate din PNDR. „Cei de la DLAF au rămas surprinşi de lucrările executate faţă de alte proiecte pe care le-au văzut prin judeţ, după cum chiar ei mi-au spus. Au venit săptămâna trecută şi au verificat toate lucrările, au filmat şi au fotografiat. Am înţeles că verificările au fost făcute în urma unei sesizări depuse de Sorin Ionescu (n.r. – om de afaceri şi consilier local la Iaşi), care a reclamat mai multe licitaţii din judeţ, chiar dacă la unele el nici măcar nu a participat. Am înţeles că este vorba de 21 din 39 de proiecte care sunt verificate”, a declarat primarul din Ipatele, Constantin Postârnac.

Contactat telefonic, Sorin Ionescu, fondator al firmei Instalaţii Grup SRL, a precizat că nu a sesizat DLAF. „Am făcut nişte sesizări, dar nu la DLAF, ci la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor sau direct la FEADR.Oricum, e bine că se fac verificări”, a spus Ionescu.

Acesta a adăugat că multe dintre licitaţiile organizate în perioada 2008 – 2010 au favorizat vădit unele firme. „De exemplu, într-un caiet de sarcini îmi amintesc că se acorda punctaj pentru o perioadă de garanţie cât mai mare. S-a ajuns până într-acolo încât o firmă a oferit la licitaţie 15 ani garanţie a lucrărilor! O altă ciudăţenie a constat în faptul că primăria îţi cerea tractor cu trei remorci, unul cu două remorci nu era bun”, a explicat Ionescu.

Primarul din Golăieşti, Mihai Bâzdâgă, susţine că inspectorii DLAF au venit în comună tot în urma unei reclamaţii a lui Ionescu. „Verificarea în teren am avut-o săptămâna trecută, dar noi am trimis încă de acum cinci-şase luni documentele solicitate de inspectori. Acum, când au venit, au încheiat un proces-verbal de inspecţie şi au văzut că totul este în regulă. Lucrările la proiect au început în vară la noi, pentru că am fost întârziaţi de contestaţiile la licitaţie”, a spus primarul din Golăieşti. Verificările făcute de DLAF în cele două comune vizează două proiecte integrate în valoarea totală de peste 8 milioane euro.

Primăria Ciurea, reclamată la DLAF de o „anonimă” trimisă de un constructor

Inspectorii DLAF au verificat şi un proiect derulat de primăria Ciurea, în valoare de 2,5 milioane euro. „Sesizarea ar fi fost depusă de un grup anonim de consilieri. Cei de la DLAF au venit şi au constatat că nu există deficienţe în implementare. Ulterior, verificările inspectorilor au arătat că sesizarea a fost trimisă de un angajat al unei firme de construcţii care a participat la licitaţie, nu de consilierii locali”, a spus primarul din Ciurea, Cătălin Lupu. Cu dovada în mână, Lupu a sesizat Ministerul Agriculturii, care a trimis documentele la Parchetul General, unde s-a declanşat o anchetă.

Inspectorii DLAF verifică, de obicei, proiectele finanţate prin PNDR, 26 de iniţiative fiind în prezent în implementare în comune precum Bălţaţi, Bivolari, Brăeşti, Cotnari, Cozmeşti, Erbiceni, Gorban, Lespezi, Leţcani, Mironeasa, Sineşti, Strunga, Voineşti, Ion Neculce ş.a. Sunt şi primari care nu au trecut încă prin emoţiile controlului antifraudă. Motivul principal constă în faptul că lucrările în cadrul proiectelor au început recent, exemple în acest sens fiind comunele Fântânele, Mădârjac, Stolniceni-Prăjescu sau Vânători. Valoarea totală a proiectelor trece de 75 milioane euro.

DNA a ridicat documente şi calculatoare de la Prisăcani

Săptămâna trecută, la Prisăcani au descins procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit unor surse, anchetatorii au percheziţionat atât sediul primăriei, cât şi locuinţa primarului şi au ridicat mai multe documente şi unităţi de stocare a informaţiilor în format electronic.

Procurorii au ajuns la Prisăcani în urma unei sesizări depuse de un consilier local, cel mai probabil - fostul primar, conform surselor citate. Procurorii verifică modul de implementare a unui proiect câştigat tot în cadrul PNDR şi finalizat în luna iunie a acestui an. În comună au fost investiţi 2,5 milioane euro pentru realizarea de lucrări la reţeaua de canalizare, amenajarea de alei pietonale şi a unor terenuri de sport.

Surse din cadrul DNA au declarat că s-au demarat mai multe anchete în judeţ, acestea având la bază şi rapoarte de control întocmite de inspectorii DLAF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel