Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos și fost viceprim-ministru al Rusiei, a răspuns vicepreședintelui Kamala Harris, anunțând angajamentul Statelor Unite de a nu crea ”deșeuri spațiale” periculoase prin efectuarea distructivă de ascensiune directă anti-satelit (ASAT).
Publicitate
Șeful agenției spațiale ruse a postat pe Twitter: ”Traduc în rusă ceea ce au spus: Statele Unite au finalizat o serie de teste de arme anti-sateliți și le-au pus în serviciu cu Forța Spațială SUA”.
Într-un comunicat de presă de la Casa Albă, oficialii au spus că mișcarea anunțată de Harris, care a vorbit la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California, reprezintă un efort de ”a păstra securitatea și sustenabilitatea spațiului”.
Pe măsură ce SUA au devenit prima națiune care și-a luat un astfel de angajament, vicepreședintele a încurajat și alte țări să urmeze mișcarea și să stabilească încetarea unor astfel de teste ca normă, potrivit Newsweek.
Вице-президент Соединенных Штатов Камала Харрис, выступая на базе ВВС США Ванденберг в штате Калифорния, заявила, что "США берут на себя обязательство не проводить испытания противоспутникового оружия и призывают другие страны присоединиться к ним". pic.twitter.com/iQxxLAIgii
— РОГОЗИН (@Rogozin) April 19, 2022
O declarație de presă a Casei Albe spunea: ”Acest angajament abordează una dintre cele mai presante amenințări la adresa securității și sustenabilității spațiului, așa cum a demonstrat testul distructiv al rachetei ASAT cu ascensiune directă a Rusiei din noiembrie 2021.
Republica Populară Chineză a efectuat un test similar în 2007: ”Distrugerea obiectelor spațiale prin testarea rachetelor ASAT cu ascensiune directă este nesăbuită și iresponsabilă.”
Declarația a continuat prin a explica că resturile de lungă durată create de astfel de teste amenință sateliții și alte tehnologii spațiale care sunt vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor, punând astfel un risc pentru sustenabilitatea pe termen lung a spațiului cosmic, punând în pericol explorarea și utilizarea spațiului.
În plus, testele ASAT ar putea crea resturi care reprezintă o amenințare pentru viața astronauților, inclusiv a membrilor echipajului Stației Spațiale Internaționale (ISS).
În noiembrie 2021, detonarea unei rachete rusești anti-satelit a creat peste 1.500 de bucăți de deșeuri spațiale urmăribile și mii de bucăți mai mici de resturi.
Acest lucru a forțat echipajul ISS, care orbitează Pământul la o altitudine de 260 de mile, să se adăpostească, deoarece experții credeau că resturile create de distrugerea unui satelit rusesc dezafectat ar putea amenința stația spațială.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat: ”Cu istoria sa lungă și istorică în zborul spațial uman, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu numai astronauții parteneri americani și internaționali de pe ISS, ci și propriii lor cosmonauți.
Acțiunile lor sunt nesăbuite și periculoase amenință, de asemenea, stația spațială chineză. NASA va continua să monitorizeze resturile în zilele următoare și nu numai pentru a asigura siguranța echipajului nostru pe orbită”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu