Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că numai Ucraina şi NATO ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa aderării acestui stat la Alianţă.
'Nimeni în afară de Ucraina şi membrii NATO nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în discuţiile privind viitoarea aderare la NATO a Ucrainei', a spus Kuleba, transmite Reuters, citat de Agerpres.
El a mai afirmat că Italia este gata să facă 'paşi concreţi' pentru a ajuta Ucraina să se apere de Rusia, inclusiv sprijinind un pachet de sancţiuni al Uniunii Europene.
Întâlnirea cu Luigi Di Maio a avut la câteva ore după ce Rusia a anunţat că retrage o parte din trupele sale desfăşurate la graniţele Ucrainei şi în contextul în care parlamentul rus i-a cerut lui Vladimir Putin să recunoască cele două teritorii separatiste controlate de rebelii proruşi în estul Ucrainei.
După vizita de la Kiev, Di Maio urmează să efectueze o deplasare la Moscova, a precizat Kuleba.
VEZI ȘI: Putin: Rusia vrea dialog cu SUA şi NATO, în sensul creşterii transparenţei activităţilor militare
Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică, pe tema măsurilor, în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, după întâlnirea pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, notează Mediafax.
„Există, în răspunsurile transmise de NATO şi SUA privind garanţiile de securitate, puncte pe care Rusia vrea să le discute, inclusiv revizuirea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi transparenţa militară", a declarat Vladimir Putin, conform agenţiei RIA Novosti.
„Rusia nu vrea război, de aceea am propus discuţiile pe tema garanţiilor de securitate. Dar Rusia nu poate asista cu ochii închişi la modul arbitrar în care Statele Unite şi NATO interpretează principiile indivizibilităţii securităţii", a mai spus liderul de la Kremlin, adăugând, potrivit BBC, că NATO nu îşi poate consolida propria securitate în detrimentul ţărilor vecine.
„Germania este un partener-cheie al Rusiei", a continuat liderul de la Kremlin, pledând pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Întâlnirea lui Vladimir Putin cu Olaf Scholz a durat aproximativ trei ore, conform publicaţiei Bild.
Vladimir Putin a subliniat că gazoductul Nord Stream 2 este „un proiect pur comercial", fără caracter politic, şi a semnalat că Rusia ar putea continua să furnizeze gaze Europei inclusiv prin Ucraina, dacă se doreşte acest lucru.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a declarat preocupat, la Moscova, în legătură cu activităţile militare ruse din apropierea Ucrainei.
„Noi suntem foarte preocupaţi în legătură cu viitoarele activităţi ale celor 100.000 de militari ruşi. Nu vedem niciun motiv întemeiat pentru aceste mobilizări de trupe. De aceea, este necesară în mod urgent o reducere a tensiunilor, este important acest lucru în actuala situaţie tensionată şi dificilă, astfel încât în Europa să nu fie niciun război", a declarat Olaf Scholz, potrivit publicaţiei Bild, în conferinţa de presă organizată la Kremlin împreună cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu