DNA: 32 de persoane, trimise în judecată, între care și doi parlamentari

Nu mai puțin de 32 de persoane au fost trimise în judecată de DNA. Dintre ele, două sunt parlamentari. Două persoane și-au recunoscut vinovăția.

Niculai Rățoi, primar al municipiului Pașcani, actualmente deputat în Parlamentul României, și Florin Constantinescu, actualmente senator în Parlamentul României, sunt doar doi dintre cele 32 de persoane trimise în judecată. Alături de ei, au mai fost trimiși în judecată consilieri locali, ingineri din Primărie și viceprimarul din Pașcani.

Potrivit DNA, în 6 octombrie 1997, Consiliul Local al Municipiului Pașcani și SC "Agrocomplex Lunca Pașcani" SA au fost încheiat un contract de închiriere conform căruia:
"- obiectul contractului este preluarea în chirie a suprafeței de 60 ha teren arabil, situat în cuva baraj Siret;
- durata contractului este de 5 ani;
- prețul de închiriere se va calcula anual având ca bază cantitatea de 500 kg grâu la hectar înmulțită cu prețul pieței libere la 1 kg de grâu la momentul plății;
- plata se va face până la data de 1 septembrie a anului în curs;
- întârzierile la plată a sumei necesare penaliza cu penalități zilnice de 5 % din suma datorată, după data de 1 septembrie a anului în curs.
Printr-un act adițional, încheiat ulterior, s-a stabilit ca termenul de închiriere să fie prelungit cu încă cinci ani, începând cu luna octombrie 2002". 

De ce sunt acuzați

În septembrie 2007, SC "Agrocomplex Lunca Pașcani" SA avea datorii de 15.000 lei și penalități contractuale în valoare de 947.950 lei către Consiliul Local al Municipiului Pașcani. Reprezentanții Agrocomplex au cerut primăriei Pașcani exonerarea de la plată a redevenței și a întârzierilor aferente, motivând înregistrarea unor calamități naturale în anii 2000, 2002, 2003 și 2005. În urma solicitărilor, doi inculpați au întocmit și semnat un referat prin care au propus scutirea de plată pentru sumele datorate de Agrocomplex. Primarul a aprobat referatul și alți doi inculpați au făcut un referat prin care au fost acordate facilități Agrocomplex. În octombrie 2007, Instituția Prefectului Județului Iași a formulat o acțiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iași anularea ca nelegală a hotărârii respective. Un inculpat din Primărie a indus în eroare primarul, cu intenție, informându-l că a notificat Serviciul Finanțe Publice Locale cu privire la suspendarea hotărârii, deși nu făcuse acest lucru. Prin urmare, primarul nu a dispus măsuri de urmărire a veniturilor pe care bugetul local al Municipiului Pașcani trebuia să le realizeze în baza contractului încheiat cu SC Agrocomplex Lunca Pașcani SA. În 2011, s-a prescris dreptul de acțiune al Consiliului Local al Municipiului Pașcani față de Agrocomplex. Curtea de Apel Iași a respins recursurile Consiliului Local al Municipiului Pașcani și SC „Agrocomplex Lunca Pașcani" SA, menținând soluția instanței de fond, de admitere a cererii Prefectului Județului Iași în sensul anulării hotărârii respective. Suma datorată bugetului local de către Agrocomplex este de 2.045.950 lei. În aprilie-mai 2012, doi inculpați cu intenția au determinat un alt inculpat să falsifice condica de evidență pentru a crea aparența comunicării a unei adrese din octombrie 2007. O altă angajată a fost pusă să menționeze în fals că a primit documentul. Semnătura de pe un exemplar al adresei aparținea unei alte persoane, care a făcut declarații mincinoase referitoare la persoana care a semnat. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător și poprire asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților. 

Două persoane și-au recunoscut vina în cauză, iar procurorii au cerut un an de închisoare și opt luni de închisoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel