Procurorii DNA au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Lorant Para, la data faptelor secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată.
Potrivit DNA, inculpatul a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa şi a fost de acord cu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de trei ani.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în luna august 2010, inculpatul Lorant Para a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăţi comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-şi exercite influenţa pe lângă ministrul Mediului şi Pădurilor şi conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române, astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundaţiilor în judeţul Tulcea (contract în valoare de 5 milioane de lei), arată sursa citată.
În acest scop, Lorant Para a primit de la reprezentantul societăţii comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată lucrărilor, spun procurorii.
Concret, de la DNA
"În aceeaşi calitate, în schimbul exercitării influenţei faţă de aceleaşi persoane, inculpatul Para Lorant a primit de la un funcţionar aflat în subordinea sa servicii de cazare şi masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie - 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei (achitaţi prin intermediul a două firme), precum şi servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 1 - 5 decembrie 2010 la Viena - Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitaţi printr-o firmă). Foloasele respective au fost primite de inculpat în schimbul alocării de fonduri băneşti pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituţia condusă de funcţionarul respectiv, dar şi pentru ca acesta din urmă să îşi păstreze funcţia de conducere pe care o avea în instituţia subordonată Ministerului Mediului şi Pădurilor", se mai precizează în comunicat.
Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului şi poprirea sumei de 68.231 lei, aflată în contul unei unităţi bancare.
Lorant Para va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă.
Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost trimis la Tribunalul, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News