DNA: Silberstein Tal, Shimon Shevez şi Benny Steinmetz i-au dat bani lui Truică pentru a-l depăgubi pe Paul Lambrino

Oamenii de afaceri israelieni Silberstein Tal, Shimon Shevez şi Benny Steinmetz i-au dat lui Remus Truică patru milioane euro pentru a-i oferi prinţului Paul. Banii reprezentau   avansul, după ce acesta a cesionat drepturile asupra bunurilor pentru care s-a traficat influenţa, dar şi bani pentru costuri judiciare, spun procurorii DNA.

"Datorită faptului că inculpatul Paul Philipe al României nu dispunea de bani pentru a plăti inculpatului Remus Truică influenţa traficată, ba chiar dorea să obţină avans, iar acesta, la rândul său, a identificat oportunităţi de îmbogăţire, au convenit o înţelegere prin care plata traficului de influenţă a fost de 80% şi s-a raportat la un avans de patru milioane de euro pe care l-a primit cumpărătorul de influenţă, în schimbul cesiunii bunului viitor pentru care s-a traficat influenţa", arată procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a prinţului Paul, scrie Mediafax.

De asemenea, anchetatorii precizează că "suspecţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benny Steinmetz au contribuit cu sume pe care Remus Truică le-a oferit cumpărătorului de influenţă, Paul Al României, cu titlu de avans, conform înţelegerii infracţionale, dar şi cu sume necesare costurilor judiciare, iar inculpatul Robert Roşu a contribuit cu depunerea notificărilor la instituţii publice diverse, pentru a crea aparenţa unui demers serios, dar şi cu încheierea actelor şi împuternicirilor solicitate de către Remus Truică".

Pe de altă parte, anchetatorii arată că prinţul Paul a avut "o contribuţie esenţială" la săvârşirea faptelor privind dobândirea Fermei Băneasa din judeţul Ilfov, în condiţiile în care "întreaga activitate infracţională a fost generată" de acesta, menţionând că el a cunoscut fiecare demers făcut de membrii grupului condus de Remus Truică pentru dobândirea proprietăţilor revendicate.

"Din probele existente la dosar reiese că Paul Al României a cumpărat influenţa pretinsă de Truică şi asociaţii acestuia şi apoi a cunoscut fiecare demers făcut de membrii grupului, fiind informat atât cu ocazia întâlnirilor avute la sediul firmei de avocatură Ţuca, Zbârcea şi asociaţii, dar şi telefonic", susţin anchetatorii în referat.

[citeste si]

Faptul că prinţul Paul era informat despre evoluţia demersurilor pentru obţinerea ilegală a proprietăţilor reiese şi dintr-o convorbire telefonică avută de acesta cu Remus Truică în 2007, se mai arată în documentul citat.

"Paul: Avem un apel de la omul lui Whiteheave (?), nu ştiu ce are de gând. Ştii de ce vrea să vorbească cu noi?

Remus Truică: Cred că, din cauză că am discutat mult cu doamna...

Paul: Da.

Remus Truică: :... şi ea a acceptat tot ce i-am spus ...

Paulu: A, bun!

Remus Truică: : Deci cred că vrea probabil să te informeze şi să-ţi arate că este foarte flexibil!

Paul: Bine. A zis că, vineri, cazul pe care îl avea, a fost amânat pentru iulie, anul viitor! Este chiar...

Remus Truică: Avem soluţii aproape pentru toate, aşa că...

Paul: Bine, pentru că eu cred că este un pic depăşit, cred că-şi dau seama de situaţia adevărată!

Remus Truică: În mod sigur!

PAUL: Aşa că ..."

De asemenea, procurorii mai arată că "pe parcursul urmăririi penale a rezultat că Paul Philippe Al României a avut o contribuţie esenţială la săvârşirea acestor fapte (cumpărare/trafic de influenţă, grup organizat, dare de mită, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave) şi la producerea rezultatului, având în vedere că întreaga activitate infracţională în cauză a fost generată de inculpat, care a dorit prin orice mijloace să intre în posesia respectivor bunuri pentru care însă nu îndeplinea condiţiile legii pentru a le putea revendica".

"Pentru bunurile revendicate ca moştenitor al lui Carol al II-lea, potrivit legii persoana îndreptăţită era tatăl inculpatului, care trăia la momentul depunerii notificărilor şi care nu a revendicat aceste bunuri. În plus, pentru multe din bunurile pentru care a depus notificare cunoştea că nu are vreun drept întrucât aceste bunuri nu aparţinuseră legal lui Carol al II-lea (vezi decizia din anul 1941 a ÎCCJ)", se mai arată în documentul citat.

Procurorii au mai notat că prinţul Paul "a dat dovadă de perseverenţă pentru încălcarea legii, concertându-şi demersurile cu cele ale grupului în realizarea scopului infracţional, motivat de obţinerea unor importante avantaje de natură financiară, creând un prejudiciul imens statului, în valoare de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)".

Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel