Patriotismul este o valoare tot mai rar întâlnită la români, arată un studiu efectuat în 2022.
„S-a făcut o cercetare în 2022, iar publicul țintă a fost populația de până în 40 de ani. Scopul a fost să vedem în ce măsură pandemia a dus la schimbarea valorilor, pentru că cei doi ani au însemnat cu adevărat mult. Una dintre întrebări voia să afle care sunt cele mai importante valori ale oamenilor. Patriotismul era jos de tot, la sfârșit, doar 10% din oameni au inclus și patriotismul în valorile lor”, a spus Alfred Bulai.
„Să avem și un termen de comparație, ce era pe locul I?”, a întrebat Val Vâlcu. „Nu le am în față, dar primele erau libertatea, dreptatea. Mi-am adus aminte că în mod aberant doar 10% au inclus și patriotismul ca valoare, când de fapt ar trebui să fie o valoare foarte importantă”, a răspuns sociologul.
„Pe aceștia 10% se bat toate partidele”, a intervenit jurnalistul.
„Da, ai dreptate. De altfel și naționaliștii sunt foarte puțini față de câți ar putea să fie. Numai că la noi este un amestec de naționalism și de luptă împotriva corupției de exemplu. Adică nu e naționalism și atât. Corneliu Vadim Tudor a crescut dramatic și a intrat pe locul II în Parlament în 2000 nu pe tema naționalismului, ci pe tema corupției.
Naționalismul a fost și mai puternic, era un 5-10% autentic, au fost partide, mișcări. Atenție, noi am fost o societate cu tradiții multiculturale destul de mari. Să ne înțelegem, la începutul secolului al XIX-lea, doar 65% din locuitorii Bucureștiului și celorlalte orașe mari erau români. Români mulți erau la țară. Așadar, în principal am avut localități cu deschidere mare etnică”, a mai spus Alfred Bulai.
„În comunism, ulterior, a fost un naționalism care se axa pe procesul de modernizare. Vadim Tudor, din păcate, a monopolizat politica de tip naționalist, deși noi aveam două partide care se numeau naționale – PNL și PNȚCD. Vadim le-a luat fața și le-a luat această temă în anii ’90. Atenție, era la 5-10%. În 2000, când a cuplat această temă cu tema corupției, a câștigat foarte mult.
Închid paranteza asta foarte lungă spunând că tema aceasta a naționalismului a încercat să fie recuperată de toată lumea după ofilirea politică a lui Vadim. Toată lumea se trăgea de șireturi cu ideea de naționalism fără să aibă credibilitate. Vine Ghiță și ne explică ce naționalist e el, când el e reprezentatul afacerilor internaționale și așa mai departe. E o glumă proastă. PSD-ul s-a dat naționalist în campaniile electorale, dar doar în campanii”, a conchis Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu