Doar 15% dintre români reușesc să economisească. Ce sume ajung în puşculiţă, lunar

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Mai reuşesc, oare, românii să pună bani deoparte după ziua de salariu? Reuşesc, însă în procent de doar 15%.

Publicitate

Câteva milioane puse la puşculiţă pentru zile negre, în fiecare lună, nu strică. Dar câţi români îşi permit să facă asta? Un sondaj recent arată că, în medie, românii au reușit să economisească 807 lei pe lună, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Economiile au reprezentat 14,2% din veniturile totale, în scădere cu 2% faţă de anul precedent. Cel mai bine s-au descurcat cei care locuiesc în mediul urban, mai ales în centrul țării. Au fost însă și mulți români care au fost nevoiți să apeleze la împrumuturi. Situaţia pe categoriile de gospodării analizate se prezintă astfel: gospodăriile de pensionari au economisit în medie 15,4% din venituri, cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole 14,7%, cele de salariaţi 14,1%, cele de agricultori 9%, în timp ce, nivelul cel mai scăzut al economiilor, de 4,5%, s-a înregistrat la gospodăriile de şomeri, relatează Agerpres.

Cine câștigă mai bine

Cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile de agricultori (9%), de şomeri (4,5%), cele din regiunea Sud-Est a țării (9,1%), gospodăriile formate din persoane singure (8,6%), cele cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani (6,3%), potrivit datelor INS. Veniturile au depăşit cheltuielile cu 16%, la gospodăriile formate din 5 persoane (17,3%), la cele din regiunile Sud-Muntenia (16,8%) şi Centru (17,1%), dar și la cele cu nivel de pregătire superior (16,4). Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor din mediul rural a fost, în anul 2021, de 13,8%, iar în mediul urban s-au înregistrat, în medie, economii care au reprezentat 14,4% din veniturile totale. În profil teritorial, veniturile au depăşit cheltuielile în toate regiunile. Economiile înregistrate s-au situat între 9,1% din veniturile totale în regiunea Sud-Est şi 17,1% în regiunea Centru.

La nevoie, ne-am împrumutat

Românii au apelat și la împrumuturi. „Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci şi alte instituţii financiare sau au apelat la împrumuturi şi credite de la bănci, CAR, agenţi economici şi de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 6,6 lei şi respectiv 8,7 lei lunar pe gospodărie”, subliniază INS. În anul 2021, gospodăriile de pensionari au apelat în cea mai mică măsură la credite şi la economii, sumele utilizate ridicându-se în medie la numai 10,5 lei (0,4% din cheltuielile totale). În cazul gospodăriilor de şomeri 2,1% din cheltuieli au fost acoperite din aceste surse, din care împrumuturile au reprezentat 28,2%, iar sumele retrase de la bănci din economiile anterioare 71,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel